Imagini de la prima transmisiune în direct de pe Marte. „Dacă te afli foarte aproape de ea, este și mai strălucitoare“ VIDEO

Imagini de la prima transmisiune în direct de pe Marte. „Dacă te afli foarte aproape de ea, este și mai strălucitoare“ VIDEO

Agenția Spațială Europeană a difuzat pe YouTube imagini istorice în direct de pe planeta roșie. Marte.

Transmisiune în direct de pe Planeta Marte FOTO: Captură video

Imaginile, partajate pe YouTube, pe contul de Twitter al ESA și cu hashtag-ul #MarsLIVE, au arătat planeta într-un mod în care nu a mai fost văzută până acum, a precizat ESA.

Evenimentul a sărbătorit cea de-a 20-a aniversare a lansării orbitorului Mars Express al agenției, o misiune de a realiza imagini tridimensionale ale suprafeței planetei, pentru a o vedea în detalii mai complete, scrue edition.cnn.com.

”În mod normal, vedem imagini de pe Marte și știm că au fost făcute cu câteva zile înainte", a declarat James Godfrey, managerul operațiunilor navei spațiale de la centrul de control al misiunii ESA din Darmstadt, Germania, într-un comunicat. "Sunt entuziasmat să văd Marte așa cum este acum, cât mai aproape de un "acum" marțian, atât cât putem obține!".

Dar nu am mai văzut imagini cu Marte înainte? Ba da, dar nu în direct”, a precizat ESA.

Adesea, datele și observațiile planetei roșii sunt realizate atunci când o navă spațială nu este în contact direct cu Pământul, astfel încât imaginile sunt stocate până când pot fi trimise înapoi, a precizat ESA.

În funcție de locul în care se află Marte și Pământul pe orbitele lor în jurul Soarelui, mesajele care călătoresc prin spațiu pot dura între 3 și 22 de minute.

ESA estimase că va dura aproximativ 17 minute pentru ca lumina necesară pentru a forma imaginile să călătorească direct de pe Marte pe Pământ și apoi încă un minut pentru a trece prin firele și serverele de la sol pentru a începe transmisia în direct, a precizat agenția.

"Rețineți, nu am mai încercat așa ceva până acum, așa că timpii exacți de deplasare pentru semnalele de la sol rămân un pic nesiguri", a declarat agenția într-un comunicat înainte de eveniment.

image

În fundalul imaginilor nu au fost vizibile stele, deoarece Marte este destul de luminoasă, a precizat Colin Wilson, cercetător de proiect la ESA.

"Dacă te afli foarte aproape de ea, este și mai strălucitoare", a observat Wilson, iar acest lucru ascunde stelele din jur în acest unghi special din care nava spațială captează imagini.

Dar, dacă ați fi pe nava spațială Mars Express, ați putea vedea o mare parte din cosmos, a adăugat Wilson. "Iar acest lucru este, de fapt, esențial pentru modul în care Mars Express navighează", a spus el. Nava spațială folosește o hartă de la bord și imaginile sale despre stele pentru a se orienta în spațiu, la fel cum oamenii au navigat pe oceane cu secole în urmă.

Pe parcursul unei ore, se așteptau noi imagini cu Marte la fiecare 50 de secunde, potrivit declarației agenției înainte de eveniment. Cu toate acestea, pentru o anumită perioadă de timp, transmisiunile de pe Marte au fost întrerupte, au precizat cercetătorii ESA, deoarece o stație terestră din apropierea Madridului s-a confruntat cu vreme rea.

De asemenea, unii telespectatori ar fi putut observa că planeta roșie nu a apărut atât de roșie precum se așteptau. Jorge Hernández Bernal, care face parte din echipa camerei de monitorizare vizuală a Mars Express, a remarcat în timpul transmisiunii în direct că Marte apărea așa cum ar fi apărut dacă ați fi capturat o imagine cu un iPhone, nu așa cum ar fi fost văzută cu ochiul liber.

"Culoarea este un subiect foarte complex legat de modul în care funcționează ochii noștri", a precizat el. Și imaginile navei spațiale sunt supuse, de asemenea, unei anumite procesări, pentru a elimina "zgomotul" - sau perturbațiile nedorite din imagini - care le pot modifica, de asemenea, aspectul.

Aproximativ o oră de imagini au fost expediate de Mars Express înainte ca nava spațială să se îndepărteze prea mult de Marte pentru a mai putea continua să capteze planeta. Oamenii de știință au precizat că actualizări suplimentare vor fi împărtășite pe Twitter.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...