Imagini în premieră cu tancurile americane Abrams pe frontul din Ucraina

Imagini în premieră cu tancurile americane Abrams pe frontul din Ucraina

Tancurile americane M1A1 Abrams au ajuns în Ucraina încă din septembrie, însă până acum ele nu au apărut în prea multe imagini și nu au fost folosite în operațiuni. Pân acum tancurile au fost folosite pentru antrenarea și pregătirea militarilor ucraineni, iar unele informații indicau că armata ucraineană s-ar putea să le păstreze pentru operațiunile din primăvara următoare.

Tanc AbramsFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Acum au început să apară și primele imagini cu tancuri americane Abrams în Ucraina, undeva aproape de front.

Până acum tancurile furnizate de SUA au fost folosite pentru antrenarea militarilor ucraineni și încă nu au fost aruncate în luptă.

Imaginile apărute pe rețelele sociale arată tancurile în zonele din estul Ucrainei, dar nu este clar cât de departe sunt ele de prima linie a frontului.

Ucraina ar putea păstra tancurile Abrams pentru luptele din primăvară

Publicația americană Businnes Insider scria în urmă cu câteva zile că, deși Statele Unite au livrat de ceva timp Ucrainei tancurile de tip Abrams M1A1, armata ucraineană nu le-a folosit încă în luptă, potrivit defenseromania.ro

Cele 31 de tancuri de acest tip au sosit în Ucraina în luna septembrie, dar încă nu au participat la ostilități și este puțin probabil să facă acest lucru, cel puțin până în primăvara anului viitor. Potrivit experților americani, conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei păstrează tancurile pentru o nouă contraofensivă, ce ar putea fi planificată pentru anul 2024.

„Din moment ce frontul este stabil, probabil că ucrainenii țin în rezervă tancurile americane Abrams M1A1”, a declarat Mark Cancian, expert la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din SUA.

De asemenea, un colonel american în retragere, care a activat în US Marine Corps, a apreciat că tancurile americane au fost incluse în același grup cu mașinile de luptă ale infanteriei de tip M2 Bradley livrate anterior, dar utilizarea acestei combinații ar fi ineficientă în condițiile meteo actuale, deoarece acestea funcționează mai bine pe timp de vară.

Armata ucraineană are acum 3 modele principale de tancuri fabricate în Occident

Aproximativ 200 de militari ucraineni au fost instruiți la bazele armatei americane din Germania pentru a opera tancurile Abrams, instrucția incluzând și un exercițiu combinat al forței de armament care simulează operațiunile cu forţa unui batalion.

SUA a promis și livrat deja din septembrie primele din cele 31 de tancuri M1A1 pentru Ucraina.

Tancurile Abrams sunt al treilea model de tanc greu de luptă pe care Ucraina îl primește, după tancurile Challenger 2 primite din partea Marii Britanii și cele Leopard 2 furnizate de mai multe țări NATO, printre care Polonia și Germania.

La acestea se adaugă și tancurile Leopard 1, predecesoarele celui mai modern model de „Leopard”, însă deocamdată nu este clar câte unități din acest tip a primit Ucraina întrucât multe dintre ele aveau nevoie de reparații și recondiționare înainte de a putea fi trimise la luptă.

Armata ucraineană a primit de asemenea mai multe tancuri de fabricație sovietică modernizate pe larg în țările NATO după căderea URSS, ca de exemplu modelul M-55S donat de Slovenia.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat