Imagini prin satelit arată amploarea inundațiilor în regiunea Herson, după distrugerea barajului Kahovka

Imagini prin satelit arată amploarea inundațiilor în regiunea Herson, după distrugerea barajului Kahovka

Imagini captate de sateliții Maxar pe o suprafață de peste 2.500 de kilometri pătrați arată amploarea inundațiilor produse în urma distrugerii barajului Kahovka de peste râul Nipru, în regiunea Herson.

Imagini din satelit arată amploarea inundațiilor din regiunea Herson FOTO MAXAR

Spărtura produsă în noaptea de marți în barajul uriaș a deteriorat stația hidroelectrică, iar apa revărsată a inundat linia frontului și așezările din aval, nivelul apei crescând tot mai mult miercuri în localitățile din josul râului, inclusiv în orașul Herson.

Ucraina a acuzat forțele de ocupație că a detonat explozibilii pe care i-au amplasat de mai multe luni într-o încercare de a încetini și submina contraofensiva așteptată de eliberare a teritoriilor. La rândul său, Rusia a acuzat un sabotaj ucrainean pentru a lipsi Crimeea ocupată de apă potabilă.

Oficiali americani au declarat pentru presa americană că ar exista informații ce înclină spre Rusia ca fiind responsabilă, dar SUA spun că este nevoie de mai multe informații pentru a putea trage o concluzie certă.

Imaginile din satelit realizate de Maxar Technologies arată consecințele devastatoare ale inundațiilor asupra orașelor și satelor situate de-a lungul râului Nipru. Aproximativ 17.000 de oameni au fost evacuați din așezările din josul râului.

Imaginile arată case și clădiri sub apă, multe dintre ele mai având doar acoperișurile la suprafață, în timp ce apa a acoperit parcuri, terenuri agricole și infrastructură.

În orașul Nova Kahovka, imaginile din satelit arată că un doc a fost luat de torenți după prăbușirea infrastructurii barajului.

Martin Griffiths, șeful serviciului de ajutor al ONU, a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că „amploarea catastrofei nu va deveni pe deplin conștientizată decât în zilele următoare”.

Potrivit Maxar, imaginile captează o suprafață de 2.500 de kilometri pătrați între Nova Kahovka și Golful Dniprovska, sud-vest de orașul Herson, la Marea Neagră.

Potrivit canalului Nexta, „în dimineața zilei de 7 iunie, 1852 de case au fost inundate pe malul drept al regiunii Herson (controlată de Ucraina-n.red), iar 1457 de persoane au fost evacuate. Nivelul apei va crește cu încă 1 metru în următoarele 20 de ore”.

Kiyv Post a publicat imagini surprinse de fotografii Konstantin și Vlada Liberov în orașul Herson aflat sub ape.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...