Imagini șocante la Teheran. Poliția a deschis focul într-o stație de metrou și a bătut femei VIDEO

Imagini șocante la Teheran. Poliția a deschis focul într-o stație de metrou și a bătut femei VIDEO

Imagini șocante la Teheran, într-o stație de metrou. Oamenii se îmbulzesc disperați spre ieșiri, după ce forțele iraniene au deschis focul pentru a-i alunga pe protestatarii care se adunaseră acolo.

Forţele de securitate iraniene au deschis focul într-o staţie de metrou din Teheran pentru a alunga protestatarii care se adunaseră acolo şi au bătut mai multe femei care nu aveau capul acoperit, anunță de The Guardian .

În mai multe filmări care au fost distribuite pe reţelele de socializare se observă cum pasagerii aleargă către ieşirile staţiei, după ce poliţia a deschis focul, mulţi căzând şi fiind călcaţi în picioare.

Proteste în Iran FOTO AFP

Încă din vară, conform sursei citate, în staţiile de metrou au început să patruleze aşa-zisele trupe ale "Poliţei moralităţii", când guvernul a înteţit acţiunile împotriva femeilor care nu respectă codul vestimentar impus în Iran.

Peroanele stațiilor de metrou au devenit loc de adunare, de la izbucnirea revoltelor din ţara islamică. Aici, deseori, femeile îşi ard vălurile islamice.

În alte filmări se vede cum poliţiştii patrulează în trenuri şi lovesc femeile care nu respectă codul vestimentar.

Protestele, declanșate de moartea unei tinere

Situația a devenit explozivă în Iran pe 16 septembrie. Atunci au început protestele după ce o tânăra iraniană de origine kurdă a murit în arestul "Poliţiei moralităţii". Peste 300 de manifestanţi au fost ucişi de forţele de ordine, potrivit ONG-ului "Iran Human Rights", cu sediul în Oslo, care susţine că mai bine de 15.000 de protestatari au fost arestaţi până acum. Toate aceste cifre sunt însă negate de autorităţile iraniene.

Până în prezent, cinci protestatari au fost condamnați la moarte, în primă instanţă. Măsura vine după ce, la începutul acestei luni, 272 din cei 290 de parlamentari iranieni au votat implementarea pedepsei capitale pentru "crime grave împotriva statului".

Revoluția baticelor

Pentru protestatarii din Iran, lupta pentru libertatea de alegere a femeilor este acum sinonimă cu dorința de a pune capăt guvernării ayatollahilor. Țara se confruntă cu o serie de probleme, de la inflație la deficit democratic, iar mișcarea femeilor este văzută ca un agent al schimbării.

Lepădarea publică a hijabului a devenit de atunci un semn universal de respingere a regimului. Cu câteva luni înainte de arestarea și moartea tinerei Amini, femeile postau videoclipuri cu elei mergând cu capul descoperit sau hărțuite pe străzi. În săptămânile dinaintea arestării lui Amini pentru că nu a purtat corect hijabul, autoritățile au efectuat o serie de arestări, bătăi și mărturisiri publice forțate ale femeilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren