Imagini spectaculoase cu cometa verde, înregistrate pe cerul României VIDEO

Imagini spectaculoase cu cometa verde, înregistrate pe cerul României VIDEO

Fotograful Ștefan Pop-Coț, din județul Alba, a surprins sâmbătă dimineața câteva imagini uimitoare cu cometa verde, în timp ce se apropie de Pământ pentru prima dată după 50.000 de ani.

Cometa are o coamă ce măsoară în jur de 50.000 de kilometri Foto: captura video/Ștefan Pop-Coț

Fotograful a reușit să surprindă timp de 45 de secunde cu cometa din județul Alba, de la Curmături.

Mișcarea cometei C/2022 E3 ZTF în decurs de 45 de minute; de la ora 4:55 la ora 5:40, 21.01.2023”, a explicat fotograful Ștefan Pop-Coț într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Cometa a fost filmată cu ajutorul unui echipament performant.

Timelapse cu Canon R6, Canon 300mm+Extender 2x, crop. Cadre de 30 de secunde la f/8 și iso 12600 de pe montura ecuatorială Vixen AP. Curmături, Alba”.

Fotograful a susținut că micul corp ceresc nu este vizibil cu ochiul liber.

Cometa nu este vizibilă cu ochiul liber. Este așa, la limită cumva. Parcă se vede ceva acolo dar nu e sigur”, a menționat Ștefan Pop-Coț.

Cometa a mai fost fotografiată miercurea trecută, din zona unei mlaştini de lângă Drebber, în nordul Germaniei.

Cometa, care trece pe lângă Pământ doar o dată la 50.000 de ani, se va afla în punctul cel mai apropiat de planeta noastră la 1 februarie. Atunci, va fi la 42 de milioane de kilometri depărtare de Terra - o treime din distanţa dintre Pământul şi Soare.

Perioada optimă în care cometa poate fi observată va fi probabil la sfârşitul lunii ianuarie, când lumina Lunii va fi mai puţin intensă, în cazul în care condiţiile meteorologice vor permite acest lucru.

Cometa are o coamă - o regiune vizibilă în jurul ei alcătuită din particule - ce măsoară în jur de 50.000 de kilometri şi străluceşte în nuanţă verde.

Potrivit Centrului Aerospaţial German (DLR), culoarea verde este dată de un gaz rezultat din interacţiunea cu căldura de la razele solare.

Micul corp pietros şi îngheţat, cu un diametru estimat la circa 1 kilometru, a fost descoperit în martie 2022 în cadrul programului public-privat Zwicky Transient Facility (ZTF) de observare a cerului în timpul nopţii, care foloseşte telescopul Samuel-Oschin de la Observatorul Palomar din California.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”