Imaginile din satelit arată că la baza nord-coreeană unde s-ar pregăti un test nuclear se joacă volei

Imaginile din satelit arată că la baza nord-coreeană unde s-ar pregăti un test nuclear se joacă volei

Experții militari ai SUA, care avertizau recent asupra iminenței unui nou test nuclear nord-coreean, au fost surprinși să vadă în imaginile captate din satelit cum la baza militară unde se așteptau să fie efectuat respectivul test se joacă volei, relatează agenția Reuters.

Sursa foto: Airbus Defense & Space/38 North/Pleiades CNES/Spot Image via AP

În contextul tensiunilor în creștere între Washington și Phenian, analiștii credeau că vor observa activități care să sugereze pregătirea unui explozii nucleare subterane la baza nucleară Punggye-ri. 'Vedem că în trei locații ale bazei — în zona administrativă principală, la centrul de comandă și în cazărmile de lângă centrul de comandă — ei joacă volei', afirmă Joe Bermudez, expert în cadrul '38 Nord', un proiect în cadrul căruia sunt monitorizate activitățile militare nord-coreene.

El a avansat două ipoteze care ar putea explica această constatare. Prima ar fi că militarii nord-coreeni ar putea fi într-un 'mod stand-by', adică în așteptarea unui ordin, iar cea de-a doua sugerează o manevră de a crea confuzie, Phenianul știind că respectiva bază este monitorizată permanent.

Experții americani și sud-coreeni afirmă de câteva săptămâni că armata nord-coreeană ar putea efectua în orice clipă un nou test nuclear. Momentul cel mai probabil pentru acest test a fost considerat ziua de 15 aprilie, care coincidea cu sărbătoarea denumită 'Ziua Soarelui', aniversarea fondatorului țării, Kim Ir-Sen, bunicul actualului lider, Kim Jong-Un, ceea ce însă nu s-a întâmplat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…