Imigranți: Serbia, "șocată" de decizia Ungariei de a închide granița comună

Imigranți: Serbia, "șocată" de decizia Ungariei de a închide granița comună

Premierul sârb, Aleksandar Vucic, s-a arătat "surprins și șocat" de decizia luată miercuri de Ungaria de a închide granița cu Serbia din cauza afluxului de imigranți clandestini, relatează AFP.

*Ungaria va construi un gard de 4 metri de-al lungul frontierei cu Serbia pentru a opri imigrația ilegală

"Sunt surprins și șocat, vom discuta despre această decizie cu colegii noștri ungari", a declarat Aleksandar Vucic într-o intervenție în direct la postul național de televiziune (RTS), de la Oslo unde efectuează o vizită oficială.

"Soluția nu este să ridici ziduri. Serbia nu poate fi vinovată de situația creată de imigranți, nu suntem decât o țară de tranzit. Este Serbia vinovată de situația din Siria?", s-a întrebat el.

Premierul a mai pus întrebarea dacă țara sa trebuie, "la rândul ei, să ridice ziduri la granița cu Macedonia și Bulgaria?", țări vecine de unde ajung în Serbia imigranți clandestini care vor să ajungă în țările occidentale din UE.

"Serbia nu va ridica ziduri, nu se va izola, nu înțeleg această decizie și intenționez să discut despre asta cu partenerii noștri din cadrul UE", a răspuns el.

Aleksandar Vucic a ținut să sublinieze că imigranții pătrund în Serbia "din țări ale UE", referindu-se la Bulgaria și Grecia.

"Le oferim ajutor, hrană, dar acești oameni nu vor să rămână în Serbia, sunt doar în trecere", a insistat șeful executivului de la Belgrad.

Guvernul ungar a decis miercuri "să închidă fizic" granița cu Serbia.

Ungaria intenționează să construiască un gard înalt de patru metri de-a lungul celor 175 de kilometri de graniță comună între cele două țări.

Numărul refugiaților care au pătruns în Ungaria a crescut de la 2.000 în 2012 la 54.000 din luna ianuarie a acestui an, astfel că, după Suedia, este țara membră a UE cu cel mai mare număr de refugiați raportat la totalul populației.

Potrivit guvernului de la Budapesta, 95% dintre aceștia trec granița cu Serbia, care nu este membră a UE. Aproape 75% din refugiații care au pătruns în Ungaria sosesc din Siria, Irak și Afganistan, de unde au fugit din cauza războaielor.

În ianuarie și februarie acest an, Ungaria s-a confruntat cu un val de imigranți kosovari, constrânși la exod din motive economice.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza)


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă