Impactul munițiilor cu fragmentație pe câmpul de luptă. Mărturia unui oficial ucrainean: „Rușii le recunosc după șuierat”

Impactul munițiilor cu fragmentație pe câmpul de luptă. Mărturia unui oficial ucrainean: „Rușii le recunosc după șuierat”

Controversatele bombe cu dispersie furnizate Ucrainei de SUA ajută la frânarea atacurilor rusești asupra pozițiilor ucrainene, relatează The Washington Post, citând un oficial militar.

Ucrainenii folosesc de câteva săptămâni bombe cu dispersie pe câmpul de luptă FOTO PROFIMEDIA

Decizia președintelui american Joe Biden de a trimite Kievului muniții cu fragmentație Ucraina în luna iulie a atras critici, inclusiv țări aliate precum Franța, Germania și Canada, exprimându-și îngrijorarea cu privire la potențialul lor ridicat de a face victime civile.

Acestea diferă de munițiile obișnuite, care sunt lansate asupra unei ținte unice și creează o singură explozie. În schimb, munițiile cu dispersie conțin mai multe bombe mici care sunt eliberate deasupra unei ținte, fiind împrăștiate pe o suprafață mare. Deseori, submunițiile nu detonează corespunzător și pot rămâne neexplodate ani de zile, reprezentând o amenințare permanentă pentru populațiile locale.

Oficialii ucraineni au declarat pentru WP că aceste muniții au un impact destul de semnificativ pe linia frontului, ajutând la încetinirea și descurajarea atacurilor rusești.

„Principalul beneficiu este că inamicul este acum foarte speriat să pornească la atac”, a declarat un oficial militar ucrainean care s-a prezentat doar cu indicativul de apel Stanislav, din motive de securitate. „Ei au ajuns chiar să recunoască bombele cu dispersie după șuieratul pe care îl produc când se îndreaptă spre ei", a explicat Stanislav.

După ce Biden a aprobat solicitările ucrainene privind trimiterea acestor muniții, analiștii au apreciat că principala lor utilizare va fi aceea de a ajuta Ucraina să străpungă formidabila apărare a Rusiei din calea contraofensivei sale.

În operațiuni ofensive, muniția este lansată asupra pădurilor dese atunci când nu se cunoaște locația exactă a forțelor rusești, pentru a lovi vehicule neblindate și pentru a obliga infanteria rusă să rămână adăpostită și în imposibilitatea de a riposta la foc. În acest timp, forțele ucrainene pot avansa.

Potrivit mărturiilor citate de WP, acestea s-au dovedit utile și în defensivă. În momentul în care forțele ucrainene atacă, trupele rusești se pot adăposti în tranșeele lor și astfel evita pierderi grele. Dar dacă rușii se încumetă să avanseze pe teren deschis, atunci aceste arme au un impact devastator.

Ucrainenii sunt pe deplin conștienți de pericolul reprezentat de munițiile cu dispersie. Forțele rusești au folosit această armă pe scară largă de la începutul războiului și de cel puțin 24 de ori în zonele populate din Ucraina, potrivit ONU, notează WP.

„Rănile sunt foarte urâte. „Bucățile de șrapnel sunt extrem de mici și sunt foarte multe. Dacă te lovesc în gât, probabil că nu o să supraviețuiești”, a subliniat Alina Mihailova, șefa unei unități medicale care operează în apropiere de Kupiansk.

„Poate că nu este o metodă umană, dar este totuși cea mai eficientă”, a adăugat ea.

Analiștii grupului de reflecție Rand au comentat că aceste munițiile au fost deosebit de utile, având în vedere că stocurile obișnuite de artilerie ale Ucrainei au fost serios epuizate.

Mai mult de 100 de țări sunt semnatare ale Convenției privind munițiile cu dispersie, prin care este interzisă utilizarea și stocarea acestei arme. SUA, Ucraina și Rusia nu sunt însă semnatare ale convenției.

Atât Ucraina, cât și Rusia au folosit aceste muniții în timpul conflictului din Ucraina, Rusia fiind acuzată că a folosit aceste arme în atacuri asupra unor ținte civile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?