Impresionant! Peste 100.000 de români din diaspora au votat deja! Cea mai bună prezență, în Italia, Spania și Marea Britanie

Impresionant! Peste 100.000 de români din diaspora au votat deja! Cea mai bună prezență, în Italia, Spania și Marea Britanie

Urmăriți aici prezența la vot în străinătate în timp real

Ora 21.42 Prezența la vot a  românilor din diaspora a depășit 100.000. Astfel, peste 75.000 au votat în secțiile amenajate în diaspora și 25.000 prin corespondență.

Ora 21.15 Prezența la vot a românilor din diaspora se apropie de 100.000. Astfel, peste 70.000 au votat în secțiile amenajate în diaspora și 25.000 prin corespondență.

Ora 20,00 – Numărul românilor care au votat la secțiile amenajate în străinătate a ajuns la 60.000. Împreună cu cei 25.000 care au votat prin corespondență, numărul alegătorilor care și-au exercitat dreptul de vot a trecut de 85.000.

19:36 - O romanca ce a votat in Ludwigshafen a spus ca totul a durat in jur de un minut.



19:30 - Romanii care au mers deja la vot ii incurajeaza pe cei din diaspora sa faca si ei acelasi lucru.





19:28 - Alegatorii care au votat prin corespondenta pot verifica online,  pe site-ul votstrainatate.ro,  daca plicurile au ajuns la destinatie.



19:12 - "Am VOTAT! #Diaspora da startul schimbarii clasei politice.

Daca te ciupeste o furnica, totul e ok - nu simti mare lucru, insa daca te ciupeste un musuroi, esti mancat...", a transmis un roman care a votat in diaspora.







18:37 - Romanii care merg la vot in Den Bosch sunt intampinati de un mesaj de multumire.






18:19 - Peste 70.000 de romani au votat deja.

18:17 - "Vreau o Romanie normala, europeana", a transmis o romanca, care a votat vineri la o sectie din Elche, Spania.

17:58 - Romanii stau la coada si la Londra.


Ora 17.35 – Până la această oră au votat peste 65.000 de români din diaspora. Aproximativ 40.000 au mers la secțiile de votare, iar peste 25.000 prin corespondență.

Ora 16.52: Până la această oră au votat la secții 35.000 de români din Diaspora. Alți 25.189 votaseră deja prin corespondență.

16:40 - A inceput votul si la Monza, in Italia. "Spre deosebire de cozile imense de pe 26 mai, acum sunt mai multe persoane care fac parte din comisii, listele nu mai sunt completate de mana, sunt mai multe tablete, mai multe cabine, mai multe stampile", anunta Rezist Milano.


Ora 15.20 – Români stând la coadă să voteze la Roma, la Consulat (foto: Mioara Moraru Cristea):

Ora 14.45 – Vot la Munchen, Hanauerstrasse 103, sectiile 228,229,230,231,232,233 , la ora 12:00:

14:29 - La Consulatul Romaniei din Roma se sta la coada pentru vot, chiar daca ploua:

Ora 14.20 – Români stând la coadă în Leeds, secția Woodhouse, cu câteva minute înainte de deschiderea secției.

Ora 14.10 – Românii stau la coadă și la Berlin pentru a vota, potrivit unei fotografii postate pe Facebook de Criatian Ioan:

13:50 - Mihai Sora a votat in Italia. La 103 ani, impliniti ieri, Mihai Sora s-a inscris si va fi timp de trei zile observator la o sectie din Florenta.

"Dragi prieteni, am votat. (Primul) Si va astept cu drag si pe Dumneavoastra, florentini sau turisti aflati in trecere, sa veniti la vot. Ganditi-va bine unde puneti stampila!", a scris acesta pe Facebook.

Ora 13.43 – Fotograful Cosmin Bumbuț a scris pe pagina de Facebook că secția de votare 199 din Usingen, Germania, e deschisă în cabinetul medical al unei doctorițe românce.

 

”Familia din imagine a votat prima, la ora 12 fix”, a precizat el.

Ora 13:27: Peste 10.000 de români au votat până la această oră la secțiile de votare din străinătate. Acestora li se adaugă aproximativ 25.200 de voturi prin corespondenţă, potrivit portalului Biroului Electoral Central. Printre liderii politici care au votat în afara granițelor, se numărăr liderul PMP, Eugen Tomac, care a votat la Chișinău, precum și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, care a votat la Roma alături de secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, și senatorul liberal Viorel Badea Riceard.

13:00 - Liberalii Robert Sighiartau si Rares Bogdan au ales sa voteze in strainatate, mai exact la Roma:

 13.01: Președintele Klaus Iohannis face un apel emoționant, pe Facebook, către românii din Diaspora să meargă să voteze la alegerile prezidențiale. Votul în diaspora a început de vineri.

Ora 12.26: Peste 2000 de români au votat până la ora 12.25 la secțiile de vot din străinătate, potrivit Biroului Electoral Central. S-au deschis și secțiile din Republica Moldova.

UPDATE 12.10 Liderul PMP, Eugen Tomac, a votat la Ambasada României din Chișinău. "Am votat cu gândul la cei aproape 5 milioane de cetățeni români aflați peste hotare, am votat pentru un altfel de presedinte", a spus Tomac după ce a votat. El i-a îndemnat pe românii din străinătate să meargă la vot.

UPDATE 10.00 S-a încheiat prima zi a votării la secția din Auckland, Noua Zeelandă. La secția de votare nr. 17 (Auckland), cea mai îndepărtată secție organizată în afara granițelor României, votul la alegerile pentru desemnarea președintelui României a început la ora 01.00, ora României (ora 12.00 ora locală).

La ora 9.00, ora României, votul era în curs de desfășurare în 24 de secții de votare organizate în străinătate, a anunțat Ministerul de Externe. Prima secție de votare deschisă a fost cea din Noua Zeelandă și au urmat secțiile din Australia, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Filipine, Republica Indonezia, Vietnam, Regatul Thailandei, Malaysia, Singapore, Kazahstan, Sri Lanka, India, Pakistan, Turkmenistan.

Printre ”performeri” se numără românii din Afganistan (Kabul și Kandahar), cel mai probabil militarii români din teatrele de operațiuni. La ora 10.00 (ora României) votaseră deja 57 de cetățeni români.

Context. În premieră, anul acesta românii din afara ţării au la dispoziţie trei zile pentru a vota la urne în 835 de secţii de votare. Respectivele secţii sunt deschise astfel: vineri între ora locală 12:00 şi ora locală 21:00, iar sâmbătă şi duminică între ora locală 7:00 şi ora locală 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

Președintele PMP, Eugen Tomac a anunțat că va vota astăzi, la Ambasada României din capitala Republicii Moldova.

”Astăzi, la ora 12.00, îmi voi exprima votul la Ambasada României din Chișinău, din strada București, nr. 66. Cu acest prilej, voi face și declarații de presă la intrarea in misiunea diplomatică. Amintesc că votul anticipat pentru cetățenii români care se afla in alte state a fost adoptat la propunerea Partidului Mișcarea Populară și începând de astăzi, 8 noiembrie, ora 12.00 până duminica, 10 noiembrie, ora 23.59, se poate vota in toate cele peste 835 de secții de votare deschise in afara României”, a scris Tomac pe facebook.

Dreptul de vot poate fi exercitat la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării: cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic/ paşaportul de serviciu/ paşaportul de serviciu electronic/ paşaportul simplu/ paşaportul simplu electronic/ paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Pot vota la alegerile prezidenţiale cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv; nu au fost puşi sub interdicţie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

În cursa prezidenţială s-au înscris 14 candidaţi. Potrivit Biroului Electoral Central, ordinea acestora pe buletinele de vot, stabilită prin tragere la sorţi, este următoarea: Klaus Iohannis – Partidul Naţional Liberal, Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară, Dan Barna – Alianţa USR-PLUS, Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România, Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat, Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Naţională, Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc, Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie, John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română, Mircea Diaconu – Alianţa UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici – independent, Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste, Viorel Cataramă – Dreapta Liberală, Alexandru Cumpănaşu – independent.

În eventualitatea unui al doilea tur, românii din diaspora pot vota la urne, potrivit aceluiaşi orar ca în primul tur, în zilele de 22, 23 şi 24 noiembrie.






Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa