Împușcarea unui fost europarlamentar spaniol la Madrid ar putea avea legătură cu Iranul

Împușcarea unui fost europarlamentar spaniol la Madrid ar putea avea legătură cu Iranul

Poliția spaniolă anchetează o posibilă legătură cu Iranul în cazul împușcării fostului politician Alejandro Vidal-Quadras. Fostul parlamentar european, care avea o orientare de dreapta, se recuperează în spital după ce a fost împușcat în față, pe o stradă centrală din Madrid.

Alejandro Vidal-Quadras, fost lider al conservatorilor catalani FOTO EPA EFE

Autoritățile nu exclud nicio variantă în legătură cu atacul de joi după-amiază, inclusiv o posibilă legătură cu relațiile pe care Vidal-Quadras le-a avut cu opoziția iraniană arată The Guardian .

Surse din poliția madrilenă apropiate investigației au declarat că nu există dovezi care să susțină legătura cu Iranul, dar a confirmat că Vidal-Quadras a ridicat această suspiciune de pe patul de spital și că anchetatorii o consideră ca unul dintre posibilele motive ale atacului.

Un alt oficial a declarat că o brigadă provincială specializată în cazuri de terorism și extremism s-a alăturat investigației, condusă anterior de agenți specializați în omucideri.

Împușcat în față pe o stradă din Madrid

Vidal-Quadras, în vârstă de 78 de ani, a fost atacat joi, în jurul orei 13:30, în apropierea locuinței sale din capitala spaniolă și era conștient când a fost transportat la spital de către echipajele de urgență. Nu au fost efectuate arestări imediate, iar poliția verifică înregistrările de supraveghere și declarațiile martorilor pentru a identifica atacatorul, care fusese văzut purtând o cască neagră. Suspectul a tras un singur foc de armă după care a fugit pe o motocicletă condusă de un complice.

O motocicletă a fost găsită incendiată în aceeași zi, la periferia capitalei spaniole, a declarat unul dintre oficiali. La patru ore după împușcare, spitalul universitar general Gregorio Marañón din Madrid a declarat că glonțul i-a fracturat mandibula lui Vidal-Quadras și că acesta va fi supus unei intervenții chirurgicale. Politicianul se află în stare stabilă și viața sa nu este în pericol.

Vidal-Quadras, de la Partidul Popular Conservator, la extremă-dreaptă

Vidal-Quadras a fost membru al Partidului Popular Conservator din Spania, lider regional în Catalonia și membru al Parlamentului European înainte de a se retrage după trei decenii, când a intrat în conflict cu prim-ministrul de atunci, Mariano Rajoy.

După ce a ieșit din Partidul Popular Conservator, el a contribuit la înființarea partidului de extremă-dreapta Vox, pe care l-a părăsit în scurt timp după o încercare nereușită de a câștiga un loc în Parlamentul European în 2014.

Vidal-Quadras a avut legături de lungă durată cu opoziția iraniană în exil, un angajament care a atras atenția Teheranului. În ianuarie, Ministerul de Externe iranian a anunțat că a impus sancțiuni lui Vidal-Quadras, împreună cu alții care aveau legături cu Mujahedin-e Khalq (MEK), acuzându-i de "susținerea terorismului și a grupurilor teroriste".

Președintele Vox, Santiago Abascal, a declarat: "Mulțumesc lui Dumnezeu că se pare că Alejandro Vidal-Quadras este în afara pericolului." Președintele Partidului Popular, Alberto Núñez Feijóo, a denunțat împușcarea, iar prim-ministrul, Pedro Sánchez, a declarat pe X: "Toată căldura mea în acest moment este pentru el și familia sa."

Vidal-Quadras nu a mai fost activ în politică de câțiva ani, dar a menținut un rol public de comentator media și editorialist.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat