
În Bulgaria, preţul la lapte, brânză şi ouă este cu 26% mai mare decât media europeană!
Directorul adjunct al Institutului pentru Cercetări Sociale şi Sindicale din cadrul Confederaţiei Sindicatelor Independente din Bulgaria (KNSB), Violeta Ivanova, a declarat că există diferenţe scandaloase între preţurile anunţate de Comisia de Stat pentru Burse şi Pieţe de Mărfuri şi preţurile finale pentru consumatori. Diferenţa la unele produse ajunge la 20%-50%-100%. „Diferenţa la iaurt este de 30%, iar pentru brânzeturi abaterea este de aproximativ 70%. Creşterea artificială a preţurilor este un exemplu clasic de cartel, un comportament contrar regulilor pieţei, neloial, care există şi se practică de ani de zile”, a subliniat Ivanova citată de postul naţional de radio BNR. „Diferenţa de preţ între marile şi micile unităţi comerciale este de 12%-13%, preţurile fiind mai crescute în cele mari. De asemenea, se înregistrează diferenţe pe regiuni”, a menţionat Ivanova.
KNSB monitorizează 21 de produse de primă necesitate, dintre care 20 de alimente. În luna iunie anul acesta, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a înregistrat o creştere de peste 10% a preţurilor alimentelor de bază, iar în iulie, s-a observat o oarecare stagnare, caracteristică sezonului estival. În ultimii doi ani, sindicatul realizează o monitorizare comparativă a preţurilor din Bulgaria şi din alte țări din UE. Preţul la produse precum laptele, brânza şi ouăle este cu 26% mai mare în Bulgaria decât media europeană. „Preţurile sunt mai mari decât în ţări care au salarii medii semnificativ mai ridicate. În Bulgaria, cu salariul minim, coşul de bază de 20 de produse poate fi cumpărat de doar 9,7 ori, în timp ce în Germania, acelaşi coş poate fi cumpărat de 32 de ori, în România – de 17 ori, iar în Spania – de 22 de ori”, a comentat directorul adjunct al Institutului pentru Cercetări Sociale şi Sindicale, adăugând că 30% din populaţia Bulgariei se află în risc de sărăcie.