În Bulgaria, protestele minerilor și muncitorilor din energie au provocat haos pe drumuri

În Bulgaria, protestele minerilor și muncitorilor din energie au provocat haos pe drumuri

Manifestanții și-au exprimat nemulțumirea față de decizia autorităților de a închide centralele termice și minele de cărbune.

Foto: Nexta TV via X

Autostrada Tracia care leagă Sofia de Burgas a fost blocată de mai bine de o zi din cauza unui protest al sutelor de lucrători din energie și minerit. După cum a relatat Televiziunea Națională Bulgară , citând un comunicat al Ministerul Afacerilor Interne al republicii, șoferii sunt sfătuiți să nu circule pe autostradă în zona orașului Stara Zagora și să folosească rutele de ocolire.

Manifestanții își exprimă nemulțumirea față de decizia autorităților de a închide centralele termice și minele de cărbune, ceea ce, potrivit sindicatelor, ar putea duce la concedierea a circa 100 de mii de persoane. Protestatarii cer o prelungire a duratei de funcționare a centralelor termice la capacitate maximă până cel puțin în 2030 și o discuție amplă asupra planurilor de închidere a acestora.

Ministrul Energiei, Rumen Radev, s-a întâlnit cu protestatarii, dar nu s-a putut ajunge la niciun acord, iar protestul continuă.

Anterior, guvernul bulgar, într-o ședință de urgență, a aprobat planuri pentru tranziția energetică a regiunilor pentru a le trimite Comisiei Europene până la sfârșitul lunii septembrie și a primi aproximativ 1,5 miliarde de euro de la bugetul UE pentru compensarea închiderii întreprinderilor. Potrivit autorităților, cererile protestatarilor au fost îndeplinite, iar închiderea completă a producției de cărbune este planificată până în 2038. Cei care doresc să părăsească industria au dreptul să primească despăgubiri în valoare de 36 de salarii lunare (aproximativ 70-75 mii euro).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?