În cât timp iese alcoolul din sânge. Mitul cafelei sau energizantului băute pentru a te trezi

În cât timp iese alcoolul din sânge. Mitul cafelei sau energizantului băute pentru a te trezi

România ocupa, în anul 2021, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere. 1.779 de decese în total. Una dintre cauze o reprezintă consumul de alcool.

Alcool la volan FOTO - arhivă

Sexul persoanei care a băut, vârsta, alimentele consumate, momentul din zi sau „experiența” sunt câțiva factori care determină viteza de eliminare a alcoolului din sânge.

În principiu, vorbim de o viteză de eliminare a alcoolului din sânge de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră. Concret, asta înseamnă că un şofer care are o alcoolemie de 1,6 la mie are nevoie de minim 10 ore pentru a ajunge la o alcoolemie 0, arată Observator .

Specialiștii spun că efectul unui pahar de whisky, de exemplu, se elimină mai greu decât efectul unui pahar de bere. Ei explică faptul că nu există nicio „rețetă” care să accelereze procesul de trezire. Așadar, consumul de cafea sau de energizante nu schimbă viteza cu care enzimele descompun alcoolul.

Alcoolul poate fi detectat în aerul expirat pentru o perioadă de circa 24 de ore, arată sursa citată. Vorbim despre o durată relativ mică, în condiţiile în care alcoolul poate fi detectat în salivă pentru o perioadă de 48 de ore, iar în păr chiar până la 90 de zile.

Pe de altă parte, alcoolul se elimină cel mai rapid din sânge, unde poate fi detectat pentru cel mult 12 ore.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a elucidat misterul femeii moarte din Audi

2 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

3 Cine este frumoasa procuroare de la flagrantul DNA în care a fost săltat baronul PSD Buzatu

4 „Mor de draci” / „Dumnezeirea mamii lor, cred că treʼ să mă duc să-i bat” / A apărut documentul care-l îngroapă definitiv pe baronul PSD Buzatu!

5 VIDEO „Acest bărbat dă clasă tuturor”