În ce constă tehnologia NASA de detectare a oamenilor aflați sub dărâmături. Contribuția românească la sistem

În ce constă tehnologia NASA de detectare a oamenilor aflați sub dărâmături. Contribuția românească la sistem

O tehnologie proiectată de NASA a fost implementată după cutremurele devastatoare din Turcia şi Siria pentru a ajuta echipele de intervenţie să localizeze persoane prinse sub dărâmături.

Cel mai recent cutremur devastator s-a produs în Maroc FOTO Arhivă

Agenţia spaţială americană a oferit grupurilor de salvatori din Turcia o tehnologie spin-off(derivată) concepută de NASA şi produsă de compania SpecOps Group, care poate detecta persoane prinse sub dărâmături.

Prototipuri ale unităţilor numite Finding Individuals for Disaster Emergency Response (FINDER), specializate în găsirea de persoane în cadrul răspunsului în situaţii de dezastru, au fost proiectate iniţial de Laboratorul de Propulsie Jet (Jet Propulsion Laboratory –JPL) al NASA în colaborare cu Departamentul American pentru Securitatea Internă, licenţa pentru această tehnologie fiind ulterior acordată SpecOps.

Funcţionarea acestor unităţi se bazează pe radarul cu microunde pentru a detecta cele mai mici mişcări ale corpului determinate de procese precum bătăile inimii sau respiraţia.

„Corpul se mişcă cu un milimetru când bate inima. Deoarece molozul în sine nu se mişcă, putem să separăm acele mişcări“, a declarat Jim Lux, fost manager responsabil pentru prototipurile FINDER. „Atunci analizăm dacă mişcarea indică atât bătăile inimii, cât şi respiraţia“, a adăugat acesta.

Un student român a inventat un sistem alternativ

Andrei Geru (20 de ani) este student în anul III la Facultatea de Inginerie, specializarea Inginerie Medicală, din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, și a creat recent un soft ce permite detectarea vieții umane și a zgomotelor specifice făcute de victime în cazul producerii unui cutremur , pornind de la ce s-a întâmplat în Turcia și în Siria, în februarie anul acesta.

Ce face special acest soft este să separe zgomotele de fond (excavatoare și alte utilaje care lucrează în zona afectată de cutremur) și să se concentreze doar pe identificarea semnelor ce indică că o persoană este în viață sub dărâmături , inclusiv că lovește în pereți pentru a fi găsită mai rapid.

„Sistemul este conceput pentru a permite salvatorilor să detecteze prezența victimelor încarcerate la cutremur. Se cunosc situațiile când după un cutremur devastator sub ruine încă sunt persoane în viață care nu reușesc să iasă. Viteza de intervenție este foarte importantă pentru a găsi în viață aceste persoane printre dărâmături“, a explicat Andrei pentru „Adevărul“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?