În ce oraş cred studenţii României că se trăieşte cel mai bine. Aşteptări mari după terminarea facultății

În ce oraş cred studenţii României că se trăieşte cel mai bine. Aşteptări mari după terminarea facultății

Aşteptările studenţilor din România au crescut în ultimii ani. Astfel, după terminarea studiilor, foarte mulţi dintre ei se orientează către cele mai importante oraşe ale ţării.

Studenţi SURSĂ FOTO Shutterstock

Chiar dacă îşi doresc să trăiască şi să lucreze în oraşul natal sau în oraşul în care au urmat studiile universitare, tinerii României sunt dispuşi să sacrifice aceste lucruri pentru a ajunge în oraşe în care se trăieşte mai bine sau chiar în alte ţări.

În ce oraş cred tinerii că se trăieşte cel mai bine?

Reporterii Adevărul au stat de vorbă cu mai mulţi studenţi ai Universităţii ,,Al. I. Cuza" din Iaşi , de la diverse specializări, încercând să afle ce aşteptări au aceştia după finalizarea studiilor.

Conform răspunsurilor, foarte mulţi dintre ei îşi doresc să îşi construiască o carieră în capitala Moldovei, dar nu exclud varianta de a pleca în alte oraşe mari ale ţării sau în străinătate.

Cel puţin din ce vedem în presă sau din ce auzim pe internet, se pare că în Cluj-Napoca se trăieşte, în momentul de faţă, destul de bine. Cred că acolo este un nivel de trai mai ridicat decât în Iaşi, poate şi decât în Bucureşti. Cu toate acestea, îmi imaginez că şi cheltuielile sunt mai mari. Personal îmi doresc să rămân în Iaşi. În Bucureşti nu mi-aş dori să locuiesc, mi se pare un oraş prea aglomerat, infernal", a povestit Ştefana, viitoare absolventă a Facultăţii de Informatică din Iaşi.

Viaţa mai scumpă din alte oraşe îi împiedică să plece

Chiar dacă sunt conştienţi că nivelul de trai din anumite oraşe ale ţării este mai ridicat, tinerii se gândesc şi la costurile pe care le implică o eventuală mutare. Astfel, preţurile chiriilor sunt extrem de importante în ochii viitorilor absolvenţi.

,,Poate se câştigă mai bine în Bucureşti sau în Cluj-Napoca, dar cred că şi preţurile sunt mai mari. Dacă în Iaşi mai găseşti chirie cu 250 de euro, cred că în alte oraşe este imposibil să găseşti aşa ceva. Practic, ce primeşti pe mere dai pe pere, deci nu ştiu în ce măsură rentează. Cred că mulţi tineri preferă să rămână acasă sau, în cel mai rău caz, aleg să plece în străinătate", a povestit Bogdan, viitor absolvent al Facultăţii de Informatică din Iaşi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”