În ciuda coronavirusului, în statul american Wisconsin au loc alegeri

În ciuda coronavirusului, în statul american Wisconsin au loc alegeri

Purtând măşti de protecţie, mulţi cetăţeni din statul american Wisconsin aşteptau marţi la cozi lungi pentru a vota într-un număr redus de secţii de votare pentru alegerile locale şi primare, relatează Reuters.

Procesul electoral se desfăşoară în ciuda interdicţiei de circulaţie impuse în Wisconsin şi în alte state din cauza coronavirusului. În mai mult de zece alte state, alegerile au fost amânate.

Votul pentru desemnarea a mii de aleşi locali şi a candidaţilor la preşedinţie din partea partidelor Democrat şi Republican nu a putut fi împiedicat pe cale juridică. După câteva zile de incertitudine, Curtea Supremă din Wisconsin a blocat o cerere de amânare până în iunie, depusă de guvernatorul statului, iar Curtea Supremă a SUA a revocat decizia unui judecător federal de prelungire a votului prin corespondenţă, hotărând că buletinele de vot completate trebuie să fie trimise prin poştă cel mai târziu cu data de marţi.

Mai mult de jumătate din localităţile din Wisconsin au raportat insuficienţa personalului în secţiile de votare; statul a fost nevoit să ceară ca sprijin 2400 de militari din Garda Naţională.

Marţi dimineaţa, într-o circumscripţie unde s-au deschis doar cinci din cele 180 de secţii de votare uzuale, alegătorii purtau măşti şi stăteau la coadă la distanţă unii de alţii, arată înregistrări video realizate de martori şi de presa locală.

''Votanţii trebuie acum să aleagă între propria sănătate şi dreptul la vot'', observa un primar.

Rezultatele alegerilor nu vor fi publicate până în 13 aprilie, data primirii ultimelor voturi prin corespondenţă.

În competiţia internă din Partidul Democrat, fostul vicepreşedinte Joe Biden are un avans aproape insurmontabil în faţa principalului său concurent, senatorul Bernie Sanders. Câştigătorul va candida la alegerile prezidenţiale din noiembrie împotriva actualului preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump. Convenţia democrată la care va fi nominalizat oficial candidatul partidului urmează să aibă loc în Wisconsin, la Milwaukee, dar evenimentul a fost amânat din iulie pentru august, din cauza epidemiei de COVID-19. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale