În Crimeea, statuia unui soldat înarmat celebrează anexarea rusească

În Crimeea, statuia unui soldat înarmat celebrează anexarea rusească

Autoritățile din Crimeea au inaugurat sâmbătă o statuie reprezentând un soldat rus înarmat, referindu-se la forțele speciale rusești care au preluat controlul asupra peninsulei în martie 2014, relatează France Presse.

Cu ocazia sărbătorii naționale a Rusiei, celebrată duminică, statuia a fost dezvelită în fața locuitorilor din Simferopol, capitala Crimeii.

Instalat la doi pași de parlamentul local, soldatul — înalt de doi metri — poartă în bandulieră un automat kalașnikov și numeroase încărcătoare cu cartușe. El aruncă o privire protectoare spre o fetiță care îi întinde flori în timp ce un motan se freacă de picioarele lui.

"Inaugurăm un monument dedicat glorioșilor noștri soldați ruși, soldatului rus modern", a declarat în cursul ceremoniei emisarul președintelui rus Vladimir Putin, Oleg Belavențiev.

Această statuie reprezintă "forța, calmul, încrederea în sine și politețea soldaților noștri ruși", a adăugat el, potrivit agenției de presă rusă RIA Novosti.

În martie 2014, forțele speciale rusești — supranumite "omuleții verzi" din cauza uniformei lor — preluaseră în trei săptămâni controlul peninsulei ucrainene, fără să tragă un singur foc de armă, înainte de a se organiza controversatul referendum prin care localnicii ar fi cerut — potrivit Moscovei — anexarea Crimeii.

Sub cerul albastru, preoți ortodocși au binecuvântat statuia soldatului, iar copiii au depus flori la picioarele sale, potrivit unor fotografii distribuite pe rețeaua de socializare Facebook de premierul Crimeii, Serghei Aksionov.

Monumentul a fost realizat după modelul unui soldat rus care a participat la operațiunea forțelor speciale, a precizat pentru AFP sculptorul Salavat Șcerbakov.

"Soldatul rus reprezintă armata rusă, în timp ce fetița reprezintă poporul Crimeii", descrie el, adăugând că "motanul arată că viața liniștită a localnicilor nu a fost întreruptă".

Costul acestei sculpturi — circa cinci milioane de ruble (67.900 de euro) — a fost acoperit în întregime din donații private, a mai spus Șcerbakov, care execută frecvent comenzi de monumente pentru stat.

Anexarea Crimeii a suscitat o serie de sancțiuni americane și europene împotriva Moscovei și a provocat cea mai gravă criză diplomatică între Rusia și Occident după sfârșitul războiului rece.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro