În Cuba, cursul oficial al dolarului a fost majorat de cinci ori

În Cuba, cursul oficial al dolarului a fost majorat de cinci ori

De joi vor creşte şi cursurile altor valute străine. Euro va costa mai mult de 122 de pesos; în momentul de faţă cursul său este de aproximativ 24 de pesos pentru un euro.

Băncile din ţară vor începe să cumpere dolari americani în numerar, fapt care era interzis de mai bine de un an. „Vom începe să cumpărăm valută străină joi, 4 august, <...> inclusiv dolari americani în numerar”, a declarat ministrul cubanez al Economiei şi Planificării, Alejandro Gil Fernandez. „Vânzarea va începe mai târziu”.

Când cumpără dolari, băncile pot percepe un comision de până la 8%. Astfel, rata la care cetăţenii cubanezi, întreprinderile private şi turiştii pot vinde efectiv dolari poate scădea la 110,4 pesos pe dolar. În cazul altor valute, comisionul nu trebuie să depăşească 2%. Potrivit ministrului, pentru întreprinderile de stat, cursul va rămâne la nivelul de 24 de pesos pentru dolar.

Autorităţile cubaneze în timpul reformei monetare de anul trecut au stabilit cursul oficial de schimb la 24 de pesos cubanezi pentru un dolar. Datorită reducerii încasărilor valutare de pe insulă în timpul pandemiei, băncile din Cuba au o lipsă acută de numerar pentru schimb la cursul oficial. În iunie anul trecut, autorităţile au anunţat că vor înceta să accepte numerar în dolari americani în bănci pentru schimb şi creditare în conturile clienţilor. Pe piata neagra, preţul unui dolar ajunge in prezent la 110 pesos.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

2 Date care dau de gândit / Rusia a scos din depozite ce avea mai bun, dar încă mai are resurse pentru încă doi ani de război

3 „Wow, sexul din filme este foarte real”

4 VIDEO Momente de stupoare la Budapesta! / „A fost ca și cum suveranitatea Ungariei a fost cedată chinezilor”

5 VIDEO Aceste imagini bizare sunt din Germania...