În Geneva super-bogaților se instituie salariul minim garantat: 3.600 de euro

În Geneva super-bogaților se instituie salariul minim garantat: 3.600 de euro

După rezultatul obţinut la referendum, cantonul elețian Geneva a decis că toţi lucrătorii vor avea un salariu minim de 3.600 de euro pe lună, pentru că „la Geneva nu se poate trăi cu un salariu mai mic de 4.000 de franci pe lună”, scrie La Stampa, citată de Rador.

Noutatea, susținută de sindicate și partidele de stânga, a fost aprobată de 58,15% dintre cei care au participat la referendumul care a avut loc în urmă cu o săptămână. Aceasta este cea mai mare cifră din lume.

Prin urmare, acum, salariul va fi de 23 de franci pe oră, puțin sub 21,5 euro, mai mult decât cel din Franța. Salariul minim lunar garantat va fi de 4.086 franci elvețieni pentru o săptămână de lucru de 41 de ore sau de 49.000 de franci elvețieni pe an.

Cetățenii cantonului elvețian au mai fost chemați să voteze această problema în 2011 şi în 2014, numai că în ambele cazuri, a câştigat „nu-ul”. De data aceasta, lucrurile au mers diferit, poate și din cauza crizei economice generate de pandemia Covid-19.

În Elveţia mai există alte două cantoane în care se aplică legea salariului minim garantat – deloc apreciată de cercurile oamenilor de afaceri și de partidele de dreapta – acestea fiind Neuchâtel și Jura.

Geneva, o destinație turistică și de afaceri, este unul dintre cele mai scumpe orașe din lume și este al doilea elvețian, după Zurich, cu cel mai mare număr de super-bogați.

Astfel, 1.344 de locuitori ai Genevei au active de peste 30 de milioane de dolari, la o populație de puțin sub jumătate de milion de locuitori, cu un PIB pe cap de locuitor de peste 75 de mii de dolari. Cu toate acestea, Covid-19 a afectat și țesătura economică a orașului elvețian, care a înregistrat o creștere a numărului de persoane obligate să apeleze la banca de alimente.

Sursa:  La Stampa / Rador/ Traducerea: Cătălina Păunel


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”