În Grecia începe azi procesul Roulei Pispirigou, mama acuzată că și-a ucis cele trei fiice

În Grecia începe azi procesul Roulei Pispirigou, mama acuzată că și-a ucis cele trei fiice

O femeie în vârstă de 34 de ani, judecată pentru că și-a ucis cele trei fiice într-o perioadă de trei ani, este judecată începând de luni la Atena, un caz care a stârnit furie în Grecia, unde poziția mamei este una sacră într-o familie, transmite France Presse.

Roula Pispirigou este acuzată de triplu infanticidFoto: Intime News/Athena Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ținută într-o închisoare de înaltă securitate, Roula Pispirigou este judecată de o curte din Atena pentru „tentativă de omor cu premeditare" și „omor cu premeditare" a fiicei sale cele mai mari.

Ea este acuzată că a otrăvit-o pe Georgina, în vârstă de 9 ani, pe 29 ianuarie 2022, administrându-i ketamină, o substanță folosită în principal în chirurgia veterinară ca anestezic și analgezic.

Începând din august anul trecut, tânăra a fost pusă sub acuzare și pentru uciderea celorlalte două fiice ale sale, Malena, în vârstă de trei ani și jumătate, în 2019, și Iris, în vârstă de șase luni, în 2021, dar acest dosar, lansat după moartea Georginei, este încă în curs de investigare.

Se așteaptă ca avocatul ei, Alexis Kougias, să ceară contopirea celor două cazuri la deschiderea procesului, luni, și amânarea procesului, a declarat o sursă judiciară pentru AFP.

În momentul decesului, Georgina se afla în spital, unde fusese internată de mai multe ori după ce, în aprilie 2021, convulsiile au lăsat-o tetraplegică. Acuzarea susține că mama a mai încercat să-și ucidă copilul.

Cel de-al doilea copil, Malena, a fost declarat inițial mort din cauza unei insuficiențe hepatice, iar Iris din cauza unui stop cardiac, însă noile examinări medico-legale efectuate de medicii legiști după moartea suspectă a Georginei au arătat că au murit prin asfixiere.

„Medeea zilelor noastre"

Pispirigou, de meserie asistentă medicală, supranumită de presa greacă „Medeea zilelor noastre" sau „Medeea din Patras", orașul din care provine din vestul Greciei, și-a susținut nevinovăția de la arestarea sa în martie 2022.

Acest presupus triplu infanticid, într-o țară în care această crimă este mai degrabă rară, a provocat un mare scandal și o mare agitație mediatică.

În aprilie anul trecut, guvernul grec a fost nevoit să facă apel la „calm" în fața îndemnurilor ca Roula Pispirigou să fie ucisă și a cerut populației să îi lase pe anchetatori să își facă treaba.

La scurt timp după arestarea sa, acuzata, flancată de polițiști în echipamente complete de intervenție, a fost dusă la tribunalul din Atena protejată cu o vestă antiglonț. Mulțimea furioasă a huiduit-o cu strigăte de „Ucigașă, mărturisește-ți crima", în timp ce la fața locului a fost nevoie de prezența trupelor de poliție antirevoltă.

„Ar trebuie spânzurată”

O femeie din rândul demonstranților a declarat la televiziune că „dacă a făcut lucrurile de care este acuzată, ar trebui spânzurată. Asta e tot!”. Pe fațada casei sale din Patras, în fața căreia se adunase și o mulțime furioasă, persoane necunoscute au scris: „Moarte ucigașilor de copii".

Aceste izbucniri populare se explică parțial prin statutul mamei în Grecia.

„Suntem deosebit de duri cu mamele care comit infanticid, pentru că avem încă reprezentări și idealuri despre maternitate", a declarat pentru AFP psihologul și psihanalistul Sophie Marinopoulos, specialist în mame infanticide. „Mama trebuie să se sacrifice pentru copiii ei și nu să-și sacrifice copiii. În țările mediteraneene, această idee este foarte puternică", a adăugat ea.

„Oamenii nu pot ierta faptul că ea a ucis, potrivit acuzării, nu unul, ci trei copii în momente diferite", a declarat Effi Lambropoulou, profesor de criminologie la Universitatea Panteion din Atena.


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Ce se întâmplă în China?

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990