În imagine sunt mașinile echipajului de pe Moskva... Încă așteaptă, la Sevastopol...

În imagine sunt mașinile echipajului de pe Moskva... Încă așteaptă, la Sevastopol...

Moskva ar fi putut transporta focoase pentru rachetelor de croazieră supersonice P-1000 ce se aflau pe crucișător, concepute pentru a distruge portavioanele americane. Există temeri că acestea s-au scufundat cu nava-amiral.

Se pare că 452 din cei 510 militari aflați la bord s-au înecat. Crucișătorul rusesc a trimis un apel de urgență noaptea, a comunicat ministrul lituanian al Apărării, Arvidas Anusauskas, pe Facebook.

În ciuda vremii nefavorabile, o navă turcească a răspuns la apel și a salvat contracronometru 54 de militari, în timp ce Ministerul rus al Apărării a declarat că patru nave rusești nu s-au putut apropia de crucișătorul avariat.

Zeci de mașini care aparțin membrilor echipajului crucișătorului Moskva erau încă parcate la Sevastopol, ceea ce înseamnă că proprietarii lor nu s-au întors să le ridice.

Îngrijorător este faptul că este posibil ca nava-amiral, ce s-a scufundat după explozii la bord, să fi transportat focoase nucleare, au avertizat astăzi analiști militari.

Moskva, un crucișător cu rachete ghidate din epoca sovietică, s-a scufundat joi în apropiere de portul Sevastopol, după ce Ucraina a declarat că a lovit nava cu două rachete de croazieră.

Astăzi, Mihailo Samus, directorul unui think-tank militar din Lvov, Andri Klimenko, redactor la Black Sea News și ziarul ucrainean Defense Express au avertizat cu toții că Moskva ar fi putut transporta două focoase nucleare concepute pentru a fi montate pe rachetele sale „carrier killer” P-1000.

Dacă este adevărat, pierderea focoaselor în Marea Neagră ar putea declanșa un incident „Broken Arrow” - termen ce desemnează un accident potențial letal ce implică arme nucleare.

„La bordul navei Moskva ar putea fi focoase nucleare - două unități", a scris Samus, în timp ce Klimenko a cerut altor națiuni de la Marea Neagră - Turcia, România, Georgia și Bulgaria - să insiste asupra unei explicații: „Unde sunt aceste focoase? Unde erau când muniția a explodat”, a îndemnat acesta.

Ilia Ponomarev, un politician exilat din Rusia pentru că s-a opus anexării Crimeii, a spus că are informații că doar 58 din cei 510 de echipaj au fost salvați, iar 452 s-au înecat.

Numărul, deși neconfirmat, este în concordanță cu pierderile suferite pe navele de război care explodează. Rusia susține că toți marinarii din Moscova au fost „evacuați cu succes”.

Presa ucraineană a anunțat că amiralul Igor Osipov - comandantul Flotei ruse Marea Neagră pe care o conducea Moskva - a fost arestat în ceea ce ar fi cea mai recentă dintr-un șir de detenții legate de invazie.

-------------------

O navă turcească a evacuat pe timp de furtună 54 de membri de la bordul navei-amiral Moskva, care a fost avariată de două rachete Neptune trase de armata ucraineană, a declarat ministrul lituanian al Apărării.

Crucișătorul rusesc a trimis un apel de urgență noaptea, a comunicat Arvidas Anusauskas pe Facebook. În ciuda vremii nefavorabile, nava turcească a răspuns la apel și a salvat contracronometru cât de mulți marinari s-a putut.

„La ora 1.14, crucișătorul era înclinat, iar după o jumătate de oră s-a întrerupt curentul. De la ora 2, nava turcească a evacuat 54 de marinari de pe crucișător, iar la ora 3, Turcia și România au raportat că nava se scufundase complet. Pierderile în rândul echipajului rus nu sunt cunoscute, deși la bord se aflau 485 de membri ai echipajului (66 dintre ei ofițeri)”, a spus Anusauskas.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...