În interiorul celei mai sângeroase bătălii din Ucraina, unde soldații au o speranță de viață de doar patru ore

În interiorul celei mai sângeroase bătălii din Ucraina, unde soldații au o speranță de viață de doar patru ore

Trupele ucrainene din bătălia pentru Bakhmut luptă împotriva a ceea ce ei susțin că este o armată de zombi, care adesea îi depășește în număr, zece la unu.

Tanc în mijlocul orașului Bakhmut, în 24 decembrie 2022 Foto Getty Images

O destinație turistică cândva populară, Bakhmut a fost redusă la ruină.

Zona este scobită de focurile de artilerie și nivelată de bombardamente - cu solul său înghețat cioplit de cratere și tranșee, potrivit thesun.co.uk.

Populația sa de 80.000 de locuitori de dinainte de război s-a redus la aproximativ 7.000 de locuitori curajoși, majoritatea în vârstă, care au rămas în urmă.

Aceștia sunt acum prinși sub un baraj de focuri de armă și explozii, în timp ce Ucraina își apără fortăreața împotriva unui asalt rusesc feroce.

Nadiya Burdinska, născută în Bakhmut și hotărâtă în decizia ei de a rămâne, a declarat pentru France24: "Numai un prostănac nu s-ar teme".

"Totul este posibil... dacă Dumnezeu vrea, voi rămâne în viață", a adăugat ea.

Nu există semnal telefonic, majoritatea mașinilor au fost arse, iar Rusia a vizat neîncetat infrastructura lor energetică și de servicii.

Cei mai mulți locuitori au rămas fără apă curentă în cea mai mare parte a unui an.

Și totuși, sâmbătă, președintele Volodimir Zelenski a declarat la un summit al UE: "Nimeni nu va renunța la Bakhmut.

"Vom lupta cât de mult timp vom putea. Noi considerăm Bakhmut fortăreața noastră".

Zelenski a promis că va apăra Bakhmut, în ciuda faptului că a subliniat că luptele sunt extenuante și "dure".

După opt luni de lupte neîncetate, Rusia încă nu deține controlul asupra simbolicului oraș estic.

Ambele tabere sunt bine înfipte în front, iar progresul dureros de lent a avut loc cu un cost foarte ridicat de vieți omenești, în scene care au fost comparate cu câmpurile de luptă din Primul Război Mondial.

Forțele ucrainene epuizate și-au păstrat, deși cu greu, "fortăreața" în cea mai lungă bătălie din războiul din Ucraina.

Pentru ca Rusia să facă progrese reale în controlul restului regiunii Donețk - una dintre cele patru regiuni pe care Putin a pretins cu nerușinare că le-a anexat în septembrie - atunci armata rusă trebuie să cucerească Bakhmut.

Putin nu a mai obținut o victorie majoră pe câmpul de luptă din vară.

Dar continuarea luptelor indiferent de situație, în încercarea de a frânge spiritele ucrainenilor, este o parte esențială a planului Rusiei.

Un reporter ucrainean - care a vorbit cu soldații care luptau pe linia frontului în oraș - a spus că aceștia i-au spus: "Durata medie de viață pentru luptătorii mobilizați în Bakhmut este de patru ore".

Rusia își permite luxul de a dispune de o forță de muncă pură, susținută de Grupul Wagner, a cărui aripă din față este formată în mare parte din recruți condamnați, slab pregătiți și prost echipați.

Oficialii ucraineni s-au referit la rolul lor pe câmpul de luptă ca fiind "carne de tun" - soldați dispensabili care trebuie sacrificați în valurile din față, în timp ce trupele specializate ale miliției private stau în spate.

Dacă supraviețuiesc șase luni pe front, și-au asigurat libertatea. Dar mulți nu reușesc.

Soldatul ucrainean Andriy a declarat pentru CNN: "Am luptat timp de aproximativ 10 ore la rând.

"Și nu era ca niște valuri, era neîntrerupt. Așa că era ca și cum nu se opreau din a veni. Erau în jur de 20 de soldați de partea noastră. Și să spunem 200 de partea lor".

El a descris lupta cu armata de condamnați ca pe o scenă dintr-un film cu zombi, adăugând: "Nu am fost în stare să mă lupt cu ei: Se cățărau pe cadavrele prietenilor lor, călcându-i în picioare."

Andriy a spus că un mitralior a fost uimit să constate că, atunci când trăgea în ei, aceștia continuau să se miște până când sângerau.

"Se pare că este foarte, foarte probabil ca ei să primească niște droguri înainte de a ataca", a susținut el.

Descriind luptele, soldatul ucrainean Petro Voloschenko a declarat pentru AP: "Este iadul pe pământ în acest moment; nu găsesc destule cuvinte pentru a-l descrie".

Voloschenko, în vârstă de 44 de ani, este originar din Kiev a petrecut multe luni în orașul despre care spune că este un "simbol al invincibilității ucrainene".

"Bakhmut este inima Ucrainei, iar pacea viitoare a orașelor care nu mai sunt sub ocupație depinde de ritmul cu care bate."

Într-o rară recunoaștere a adevărului, șeful Wagner și câinele de încredere al lui Putin, Evgheni Prigojin, a încercat să pună capăt rapoartelor din presa rusă potrivit cărora soldații ucraineni ar fi părăsit orașul.

În schimb, el a confirmat într-o declarație pe Telegram că: "Forțele armate ucrainene nu se retrag. Ele luptă până la ultimul șanț... există lupte crâncene pentru fiecare stradă, fiecare casă, fiecare scară".

Dar analiștii militari spun că Bakhmut se apropie de punctul de inflexiune, iar Ministerul britanic al Apărării a confirmat astăzi că Rusia a făcut "mici progrese în avans" în încercarea sa de a încercui orașul.

Veștile tensionate vin în timp ce Ucraina se pregătește pentru o presupusă ofensivă de primăvară a Rusiei pentru a comemora aniversarea invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie.

Rapoartele serviciilor de informații militare ucrainene estimează că 500.000 de soldați recrutați se adună la graniță, pregătindu-se să atace pe fronturile estic și sudic.

Ucraina a făcut eforturi disperate pentru a obține mai mult armament greu din partea Occidentului, dintre care o parte, dar nu toate vor ajunge la timp.

La o conferință de presă de ieri, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Rezniko, a declarat: "Ne așteptăm în continuare, desigur, la posibile operațiuni ofensive rusești, pentru că suntem în februarie, iar lor le place simbolismul".

Întrucât Bakhmut are o importanță aproape mitică pentru Ucraina, Rusia va fi probabil hotărâtă să câștige această bătălie înainte de aniversarea lor "simbolică".

"Suntem pregătiți", a declarat Rezniko.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...