În lipsa ajutorului SUA, dronele compensează deficitul de putere de foc al Ucrainei

În lipsa ajutorului SUA, dronele compensează deficitul de putere de foc al Ucrainei

În prezent, dronele echipate pentru a transporta explozibili sunt armele critice care țin linia frontului împotriva Rusiei pe câmpul de luptă ucrainean, nu tehnologia militară occidentală de mare valoare, relatează Kyiv Post.

Imagini în care e surprins un atac cu blindate rusești dejucat de drone cu sprijinul artileriei au fost publicate de unitatea ucraineană de drone Grupul Perun. În urma asaltului, peste o duzină de tancuri rusești, vehicule de infanterie și transportoare de personal cu șenile au fost abandonate de-a lungul unui drum și a câmpurilor de lângă satul Novomihailivka, în apropiere de Avdiivka, în regiunea Donețk.

Alte imagini ale acelei încleștări publicate de armata ucraineană la 27 ianuarie au arătat că atacul rus petrecut în plină zi s-a oprit după ce a lovit un câmp minat. După care soldații ruși au intrat sub tirul artileriei ucrainene, ceea ce i-a silit să își abandoneze vehiculele distruse și să încerce să continue pe jos.

Imaginile video, geolocalizate de Kyiv Post la sud de Novomyhailivka, arată cum dronele comerciale urmăresc, țintesc și aruncă grenade asupra soldaților ruși și eliberează-explozibili asupra blindatelor de câteva milioane de dolari, declanșând explozii catastrofale.

Aceeași scenă a avut loc de cel puțin două ori în ultima săptămână, și anume pe 21 și 25 ianuarie potrivit Brigăzii 79 de Asalt Aerian din care face parte Grupul Peru și alte surse.

În medie, zilnic, au calculat analiștii de la Osint, pierderile armatei ruse numai în jurul câmpului de luptă de la Novomihailivka la 5-10 tancuri, 10-20 de vehicule blindate de toate tipurile și 100-120 de oameni uciși sau grav răniți.

Se înmulțesc relatările potrivit cărora, de-a lungul liniei frontului - în timp ce Kremlinul a trecut din nou la ofensivă încercând să profite de deficitul de muniție de artilerie al Ucrainei - trupele rusești au avut rezultate similare cu cele observate la Novomihailivka. Coloane bine înarmate se apropie de liniile ucrainene, vehiculele sunt oprite de mine, de artilerie sau chiar de noroi, iar apoi soldații părăsesc pe jos vehiculele avariate pentru a fi vânați fără milă de roiuri de drone.

Conform mai multor relatări similare, anecdotice, în aceste încleștări nu s-au folosit arme occidentale de mare valoare, precum rachete antitanc cu rază lungă de acțiune, muniții ghidate cu precizie sau tancuri la standardul NATO. Armata ucraineană publică uneori dovezi, cum ar fi înregistrări video sau relatări ale soldaților, care coroborează unele dintre informațiile legate de rata pierderilor, și doar rareori identifică sistemele de armament care le-au provocat.

Potrivit unei analize din 27 ianuarie a grupului ucrainean tochnyi.info, dovezile concrete disponibile - de cele mai multe ori constând în înregistrări video din drone difuzate pe internet - arată o creștere substanțială a utilizării dronelor. În ianuarie, în mai puțin de patru săptămâni, operatorii ucraineni de drone au lansat 533 de lovituri împotriva trupelor sau vehiculelor de luptă rusești, aproape dublu față de numărul confirmat în octombrie. Potrivit raportului, cea mai intensă utilizare a dronelor comerciale a avut loc în sectorul Avdiivka din estul Donbasului, oraș care a devenit în prezent obiectivul principal al ofensivei ruse.

În sectorul sudic al frontului, în apropiere de orașul Herson, unde infanteriștii marini ucraineni dețin un cap de pod pe malul stâng al râului Nipru, colectarea de fonduri ar fi atins echivalentul a 800.000 de dolari în mai puțin de o săptămână. Astfel, piloții ucraineni au primit nu doar sute de drone de atac, ci și kituri de război electronic pe care cele mai multe armate NATO le-ar invidia, cum ar fi bruiaje specifice frecvențelor dronelor, amplificatoare de semnal, radiogoniometre și chiar dispozitive care permit unui operator ucrainean să preia controlul unei drone rusești.

Piloții ucraineni de drone care operează de-a lungul capului de pod din Herson distrug zilnic, în medie, 10 sau mai multe vehicule de luptă rusești și doboară/ interceptează mai mult de 500 de drone de atac rusești pe lună - 75% dintre cele lansate împotriva lor.

„Inamicul tocmai a lansat cinci drone cu inteligență artificială asupra zonelor din spate ale Diviziei 70 de infanteriști motorizați, în apropiere de satul Krinki (unde infanteriștii marini ucraineni sunt înfipți, pe malul stâng al Niprului). Bruiajul nostru a fost ineficient, nu a schimbat în niciun fel cursul dronelor. Așa că acum dronele cu inteligență artificială au distrus patru dintre vehiculele noastre de luptă. Încă o dronă a zburat spre sud. Fiți cu toții atenți! Inamicul nostru a început să testeze dronele cu inteligență artificială", a scris canalul pro-Kremlin VDV Za Chesnost i Spravedlivost la 26 ianuarie.

Următorul nivel, a spus Robert Brovdi, un militar și om de afaceri ucrainean care se ocupă de strângerea de fonduri pentru drone, este întărirea cu sute de piloți și tehnicieni a celor câteva echipe ucrainene de operatori de drone aflate în prezent la sol în sectorul Herson.

Într-un editorial publicat luni în Washington Post și intitulat „Speranțele Ucrainei de victorie asupra Rusiei se risipesc", analistul Ishaan Tharoor a scris că liniile frontului vor stagna probabil din cauza oboselii de război a Occidentului. Ucraina nu poate învinge Rusia în absența asistenței militare occidentale în valoare de miliarde de dolari.

În aceeași zi, statul major al armatei ucrainene a publicat o înregistrare video realizată de Brigada 60 de infanterie mecanizată „Inhuleț”, o unitate regulată care operează în sector. Imaginile arată un octocopter ucrainean, o aeronavă agricolă achiziționată de regulă prin strângere de fonduri care costă 10.000-15.000 de dolari. Imaginile arată un atac pe timp de noapte în care drona localizează și distruge soldați și vehicule care încearcă să se ascundă după copaci. Aeronava este echipată cu lunete termice care îi permit să vadă în întuneric.

Kyiv Post a aflat că acel atac a avut loc cel mai probabil săptămâna trecută în sectorul nord-estic Kupiansk, în timpul unui contraatac al Brigăzii 60.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat