În Moldova intră în vigoare sancțiuni pentru separatism

În Moldova intră în vigoare sancțiuni pentru separatism

Pedeapsa pentru acțiunile săvârșite cu „scopul separării unei părți a teritoriului” republicii va fi de la doi la șase ani de închisoare.

Harta Republicii Moldova. Foto: Arhiva Adevărul

Modificările la Codul Penal al Republicii Moldova, care prevăd sancțiuni pentru separatism, au intrat sâmbătă în vigoare după ce au fost publicate în „Monitorul Oficial” (pe portalul de stat).

Separatismul, adică faptele săvârșite în scopul separării unei părți a teritoriului Republicii Moldova, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 6 ani”, se arată în document. Producerea și difuzarea de informații care incită la separatism și finanțarea acestuia sunt, de asemenea, considerate infracțiuni.

Anterior, autoritățile din Transnistria nerecunoscută, cu care Chișinăul negociază o reglementare a relațiilor, și-au exprimat îngrijorarea față de adoptarea acestor „inovații” în Codul Penal. Tiraspolul consideră că majoritatea oficialilor din regiune sunt supuși sancțiunilor. Ei au mai remarcat că modificările creează probleme chiar și pentru contactele tehnice în cadrul negocierilor cu partea moldovenească.

Pe 14 februarie, actualul președinte al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, ministrul Afacerilor Externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, la o întâlnire cu președintele republicii nerecunoscute Vadim Krasnoselsky, a subliniat că aceste amendamente ar putea afecta negativ negocierile privind zona transnistreană. Osmani, în special, a spus că le-a atras atenția autorităților moldovenești că „o astfel de legislație nu ar trebui adoptată, dacă ar putea afecta negativ procesul de negociere”.

Ministerul transnistrean de Externe” a emis și o declarație în care a avertizat Chișinăul cu privire la responsabilitatea oricăror acțiuni care amenință drepturile și libertățile locuitorilor republicii nerecunoscute.

Documentul notează că urmărirea penală din motive politice a fost unul dintre punctele de actualitate ale negocierilor în formatul „cinci plus doi” (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina și observatori din SUA și UE). Partea moldovenească a semnat o serie de acorduri în 2016 și 2017 care conțin obligații de rezolvare a acestei probleme, dar acestea nu au fost îndeplinite de Chișinău, notează ei la Tiraspol. Acum, negocierile pentru rezolvarea conflictului în acest format au fost suspendate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria