În plin război și în prag de alegeri, prețurile au explodat în Rusia

În plin război și în prag de alegeri, prețurile au explodat în Rusia

Pentru Darya Stepanova, mamă a doi copii care locuiește într-un orășel din partea de est a munților Ural, creșterea prețurilor la orice, de la alimente pentru copii la scutece, a forțat familia sa să renunțe la cele mai multe tratamente și la mâncarea în oraș.

Magazin din Rusia

Familia Stepanov este una dintre milioanele de familii rusești care trebuie să facă economii din cauza schimbărilor semnificative impuse economiei rusești de războiul din Ucraina și de nenumăratele sancțiuni impuse de Occident.

Stepanova, în vârstă de 34 de ani, fiul ei în vârstă de cinci ani și fiul nou-născut, încearcă să se descurce cu cele 50.000 de ruble (550 de dolari) pe lună pe care le câștigă soțul ei, Serghei. Când merge prin zăpadă la magazine, inspectează prețurile pentru a căuta chilipiruri, scrie reuters.com.

"Văd cum totul s-a scumpit doar în decursul ultimilor cinci ani", a declarat Stepanova pentru Reuters în apartamentul ei din Sredneuralsk, un oraș situat pe malul lacului Iset, la aproximativ 25 km la nord de orașul Ekaterinburg din Urali și la 1400 km la est de Moscova.

"Înainte puteai să cumperi cu ușurință alimente în valoare de o mie de ruble pentru trei sau patru zile, dar acum, când te duci la magazin, o mie de ruble nu înseamnă nimic - poți cumpăra doar alimente pentru nevoile zilnice, cum ar fi lapte, iaurt, pâine și atât - mia ta a zburat."

Prețul laptelui pentru bebeluși s-a cvadruplat în cei cinci ani de la primul ei copil, a spus ea, în timp ce prețul cărucioarelor s-a triplat, ajungând la 60.000 de ruble. Prețurile scutecelor de unică folosință și ale alimentelor pentru copii s-au dublat cel puțin, a spus ea.

Veniturile familiei nu au crescut cu atât de mult, în timp ce rubla a scăzut în raport cu dolarul american din februarie 2022, când președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, ceea ce a făcut ca bunurile importate să fie mai scumpe în ruble.

"Nu mai sunt bani pentru tratamente", a spus Stepanova. "Bineînțeles că poți trăi fără ele, dar viața este mai puțin distractivă".

În timp ce multe familii din întreaga lume se luptă cu creșterile de prețuri, particularitățile economiei de război a Rusiei au stimulat o inflație ridicată pentru milioane de alegători ruși înainte de alegerile din 2024.

Familia nu a dorit să discute despre politică, Ucraina sau cine este de vină pentru creșterea prețurilor, astfel încât nu este imediat clar ce impact pe termen lung vor avea condițiile mai dure asupra votului în Rusia.

Se așteaptă ca Putin să candideze la alegerile de anul viitor, o mișcare care l-ar menține la putere cel puțin până în 2030.

Economia rusă

Occidentul a impus ceea ce a numit cele mai dure sancțiuni impuse vreodată Rusiei în încercarea de a-i submina economia și de a-l forța pe Putin să schimbe cursul în privința Ucrainei, dar acesta a refuzat și a provocat Occidentul pentru că nu a reușit să alimenteze o criză economică.

Rusia, cel mai mare exportator de resurse naturale din lume, a continuat să își vândă petrolul pe piețele mondiale, iar guvernul a crescut cheltuielile militare până la un record post-sovietic, în timp ce producția de arme a crescut vertiginos - la fel ca și salariile pentru soldații contractați dispuși să lupte.

Fondul Monetar Internațional prevede o creștere economică a Rusiei de 2,2% în acest an - mai rapidă decât cea a Statelor Unite sau a zonei euro - deși Fondul și-a redus prognoza de creștere pentru 2024 la 1,1%.

Când Putin a venit la putere în 1999, produsul intern brut nominal al Rusiei era de doar 210 miliarde de dolari, după un deceniu de haos și contracție, dar până în 2013 a devenit o economie de 2.300 de miliarde de dolari. Anul trecut, PIB-ul nominal a fost de 2.200 de miliarde de dolari.

Inflația globală a fost de 11,9% anul trecut în Rusia, iar pentru acest an se estimează o inflație de 7,0-7,5%, în timp ce cel puțin 15,7 milioane de persoane trăiesc sub pragul sărăciei, de 14.375 de ruble (157 de dolari) pe lună, potrivit statisticilor oficiale.

Igor Lipits, un economist rus, a declarat că datele oficiale rusești privind nivelurile de sărăcie sunt slabe - la fel ca și imaginea de ansamblu a economiei rusești - în ciuda anunțurilor deseori roz menite să mulțumească conducerea de la Kremlin.

"Situația reală este proastă", a declarat Lipits, adăugând că a văzut cel puțin stagnare și o deteriorare serioasă a sănătății economice după alegerile prezidențiale din martie. "O mare parte din populația rusă are salarii foarte mici".

El a spus că aproximativ 20 de milioane de oameni ar putea fi în sărăcie sau la limita sărăciei în Rusia, că mulți sunt îndatorați pe fondul unor rate ale dobânzii de 15% ale Băncii Centrale și că unii economiști cred că rubla ar putea scădea după alegeri.

La o piață de alimente din fosta capitală imperială Sankt Petersburg, Lyudmila a spus că ea și prietenii ei au încercat să reducă din cheltuieli și să caute reduceri. Ea a refuzat să își dea al doilea nume.

"Ce opțiune avem? Bineînțeles că nu vom muri și nu vom plânge - vom încerca să supraviețuim cumva."

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”