În pofida opoziției lui Dodon, Biroul NATO se va deschide la Chișinău

În pofida opoziției lui Dodon, Biroul NATO se va deschide la Chișinău

Oficiul de legătura al NATO se va deschide în luna aprilie la Chișinău, a anunțat miercuri ministrul adjunct de externe al Republicii Moldova, Lilian Darie, într-o ședință de guvern, relatează Radio Chișinău.

Între timp, cartierul general al NATO a găsit persoana care va conduce Biroul Alianței Nord-Atlantice din capitala Republicii Moldova. Este vorba despre actualul șef-adjunct al Oficiului de legătura NATO din Georgia, Kristina Baleisyte, o lituaniancă, a indicat ministrul adjunct.

În prezent, potrivit lui Lilian Darie, este în curs de desfășurare procedura de acreditare a Biroului de informare NATO și se caută un sediu.

Acordul privind deschiderea Oficiului de legătura NATO la Chișinău a fost semnat de premierul Pavel Filip și secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, la 29 noiembrie la Bruxelles. În decembrie trecut, acest acord a fost ratificat de parlament și promulgat de fostul președinte Nicolae Timofti.

În cadrul vizitei de la începutul acestei săptămâni la Bruxelles, președintele moldovean Igor Dodon a calificat drept "inoportună" deschiderea Biroului NATO la Chișinău. "Considerăm că în această etapă, acest pas va duce la crearea unor impedimente în procesul de negocieri pe problema transnistreană. Am venit cu solicitarea să nu ne grăbim cu deschiderea oficiului. Dacă va fi luată o astfel de decizie, pentru că acordurile au fost deja promulgate, eu nu exclud că pe viitor vom reveni asupra acestui subiect', a declarat Dodon în conferința de presă comună cu secretarul adjunct al Alianței, Rosei Gottemoeller.

Aceasta a ținut să-i explice liderului moldovean că oficiul preconizat să fie deschis la Chișinău nu este o bază militară, ci o misiune diplomatică redusă. Oficialul NATO a dat ca exemplu în acest sens oficiile Organizației din alte capitale est-europene, precum Kiev, Moscova sau Tbilisi, potrivit Agora.md.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale