În prima linie cu unul dintre cei mai temuți piloți de drone din Ucraina: „E ca și cum ai juca un joc pe calculator”

În prima linie cu unul dintre cei mai temuți piloți de drone din Ucraina: „E ca și cum ai juca un joc pe calculator”

Olexsandr lucra în IT pentru o companie de logistică când Putin a invadat Ucraina și acum aruncă în aer tancuri rusești. Acționează mortal cu dronele pe care uneori le dirijează și de la câteva sute de metri de trupele ruse.

Operator de dronă în Ucraina FOTO AFP (Arhivă)

Înainte ca Vladimir Putin să-și lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, Olexsandr, în vârstă de 32 de ani, era inginer IT la o companie de logistică. „Compania Flextronics”, spune el. „Cred că știi asta pentru că avem un depozit mare în, lasă-mă să-mi amintesc, nu atât de departe de Manchester: Warrington. Nu am fost până acum acolo.”

În prezent, reputația lui Olexsandr nu se bazează pe abilitățile sale în corectarea erorilor software pentru o companie multinațională, ci pe numărul de ucideri care îl face probabil cel mai mortal pilot de dronă kamikaze al Ucrainei din prima linie. „Nu am întâlnit pe nimeni care să fi ucis mai mult”, recunoaște el fără să își facă un titlu de glorie din asta.

Începând de anul trecut, Olexsandr, care nu s-a înrolat în armată, dar este în prima linie pentru a-și oferi serviciile brigăzilor aflate în nevoie, a acționat ca o veritabilă unitate care a provocat pierderi însemnate armatei ruse, potrivit The Guardian .

Își ridică telefonul mobil pentru a examina un inventar. A distrus cinci tancuri, cinci vehicule de infanterie de luptă, un vehicul blindat de transport de trupe, un vehicul de recunoaștere de luptă, două transportoare multifuncționale înarmate ușor, un vehicul de luptă de infanterie și un vehicul de luptă aeropurtat. Adică 20 de piese mortale care nu se mai găsesc acum pe câmpul de luptă.

La acestea se adaugă alte șase tancuri și 10 vehicule blindate pe care le-a avariat suficient pentru a le scoate din luptă.

Preferă să nu se gândească la viețile pe care le-a luat în acest proces, dar admite că, vineri dimineața, la 7.15, dronele sale pline de explozivi au ucis doi soldați ruși și au rănit alți șase într-un șanț fortificat lângă satul Robotyne din regiunea Zaporojie de sud, unde forțele de contraofensivă ale Ucrainei avansează printr-o falangă de mine antipersonal și antiblindate.

Olexsandr – a cerut ca numele său complet să nu fie folosit – are filmări care să-și dovedească munca mortală. Un videoclip de vineri dimineață arată soldați ruși, neștiind pericolul de sus, trăgând peste șanț în soldații ucraineni care încercau să le asalteze poziția, doar pentru ca una dintre dronele Mavic 3 ale lui Olexsandr să îi lovească mortal.

A acceptat să se întâlnească cu reporterul lângă un câmp de floarea-soarelui din Zaporojie, aproape de locul unde ucidea și mutila cu doar câteva ore mai devreme. „Războiul nu este nimic cu care să te lauzi”, spune el.

Dronele, fabricate cu componente din China și asamblate într-un bloc

La începutul acestei săptămâni, ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a anunțat cel de-al 10-lea model de dronă (FPV) „care intră oficial în funcțiune în forțele armate ale Ucrainei”.

Nu numai că Olexsandr și nici vreunul dintre colegii săi nu au văzut această dronă, dar ei spun că nu au primit niciun astfel de hardware de la ministerul apărării.

Dronele lui Olexsandr sunt toate fabricate din componente cumpărate online din China și apoi puse împreună de doi dintre prietenii săi la etajul 24 al unui bloc de apartamente din Kiev.

Fie le ridică în călătoriile sale lunare înapoi în capitala Ucrainei, unde locuiește, fie îi sunt livrate prin poștă aproape de zona lui de operare.

Prețul este de aproximativ 400 de dolari pentru o dronă, iar costurile sunt suportate în mare parte de donatori generoși, nenumiți. Se spune că este mult mai mic decât cei 650 de dolari plătiți de marile organizații de voluntari care cumpără drone pentru alte unități ale armatei din cauza lipsei de echipamente de la ministerul apărării.

„Putem câștiga acest război cu drone”, spune Olexsandr. Și totuși, eforturile Rusiei de a le construi cu miile și de a le furniza ieftin în prima linie nu a avut parte de o reacție similară de partea ucraineană, adaugă el.

„De aceea, nici acum nu mă alătur forțelor armate – dacă te alături, poți fi numit comandant și să ajungi în situația să nu știi cum să conduci eficient o operațiune”, spune el. „Sunt foarte eficient de unul singur. Sunt gata să lupt astfel până la sfârșitul războiului. Potrivit informațiilor oficiale, Rusia produce 3.000 de drone. În Ucraina, unii mici țari bogați [oameni de afaceri profitori] produc aceste drone pentru vânzare. Sunt cumpărate apoi cu fonduri de la voluntari cărora le percep 650 de dolari pe dronă”, explică inginerul IT.

El a pierdut opt ​​drone de recunoaștere din cauza rușilor. inclusiv două luna trecută, când un tanc a tras aproape de poziția sa, lăsându-l cu o tăietură adâncă la picior. „Rușii și-au schimbat strategia de a încerca să omoare echipajele care operează dronele”, spune el. Olexsandr, care s-ar aștepta în mod normal să primească aproximativ 10 drone kamikaze pe lună, a folosit cinci în noaptea precedentă și, prin urmare, va trebui să se aprovizioneze.

Poate acționa și la 800 de metri de țintă

Numele de război al lui Olexsandr este Majeur, care poate fi tradus ca „băiat bogat”. Olexsandr avea puțină experiență cu dronele înainte de februarie 2022, dar a realizat repede că acestea ar putea fi cruciale pentru efortul de război și a început să exerseze cu una achiziționată de pe internet. „Am vrut să găsesc ceva unde să fiu cel mai util”, spune el.

L-a întâlnit la un punct de control pe Oleg Sentsov, regizor, scriitor și activist. S-au împrietenit și datorită lui Sentsov și a legăturilor sale, Olexsandr a fost prezentat pentru prima dată la o brigadă pe teren ca pilot de dronă care poate face diferența.

De atunci, reputația lui a crescut constant. Într-o misiune de recunoaștere, Olexsandr preferă să fie singur. În mod obișnuit, i se stabilește o suprafață de teren de un kilometru pătrat pentru a fi monitorizat și operează de la 800 de metri de țintă și până la 12 kilometri.

Când lucrează cu drone kamikaze, operează în echipe de trei până la patru persoane. Unul va opera o dronă de recunoaștere, altul va pilota drona kamikaze în sine, la care este atașată o greutate de până la 600 grame de material exploziv C4. Apoi va exista cel puțin o altă persoană care va supraveghea semnalul și comunicațiile mai largi din zonă.

Echipajul ucrainean ar putea fi la 400 metri de țintă sau la 5,5 kilometri distanță. Cei cu care Olexsandr lucrează în domeniu sunt cunoscuți în mod colectiv drept Force Major.

Sergentul Petro Shttanko, în vârstă de 33 de ani, care a început să colaboreze cu Force Major în iunie și dă undă verde operațiunilor, a spus că a fost inspirat de hotărârea lui Oleksandr. „Nu poți găsi peste tot această motivație de a lupta cu o asemenea energie”, spune el despre colegul său.

Olexsandr spune că încearcă în mod constant să își îmbunătățească tehnica de luptă cu dronele. În dimineața dinaintea interviului, a găsit o dronă kamikaze rusă complet încărcată, care își pierduse conexiunea și căzuse din cer.

Îl arată cum a deconectat-o de la sarcina ei explozivă. „Nu este de calitate atât de proastă, dar o facem mai bună. Are o baterie foarte bună, dar nu și un motor la fel de bun. Trebuie să verific totul, placa de bază, conectivitatea”, explică el.

Cheia când ești pe teren, spune Olexsandr, este să te relaxezi. „Încep la 2 dimineața și beau cafea până la 8 dimineața”, adaugă el.

„Este ca și cum ai juca un joc pe calculator, știi?”, spune Olexsandr despre misiunea sa mortală și de neinvidiat, care, în climatul omniprezent al războiului, a devenit aproape șocant de rutinantă pentru el. „Este distractiv, știi? Când este distractiv, când te relaxezi, este ușor. Când ești tensionat, nu se poate lucra corect. Oricine o poate face” , încheie el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat