În România există o tendință de subraportare a infecțiilor nosocomiale din spitale (rechizitoriu Hexi Pharma)

În România există o tendință de subraportare a infecțiilor nosocomiale din spitale (rechizitoriu Hexi Pharma)

În România există o tendință constantă de subraportare și subdiagnosticare a infecțiilor nosocomiale, deoarece managerii de spital se tem de sancțiuni și lipsesc medicii epidemiologi, întrucât absolvenții de medicină preferă specializările și nu rolul de "controlor", se arată în rechizitoriul prin care a fost trimisă în judecată compania Hexi Pharma.

În rechizitoriul întocmit de procurorii de la Parchetul General se menționează că analiza rapoartelor privind rezistența bacteriană și infecțiile nosocomiale, întocmite de Ministerul Sănătății — Institutul Național de Sănătate Publică, Institutul Național de Boli Infecțioase "Matei Balș", Organizația Mondială a Sănătății sau Centrul European de Combatere și Prevenire a Bolilor, relevă "tendința constantă de subraportare la nivelul țării noastre".

Principalele tipuri de infecții nosocomiale au fost cele ale plăgilor operatorii, pneumonii și infecții urinare, urmate de infecțiile sistemice și cele digestive.

Procurorii arată că, din datele menționate în cuprinsul Raportului privind consumul de antibiotice, rezistență microbiană și infecții nosocomiale în România — 2013, incidența infecțiilor nosocomiale la nivel național este de doar 0,23%, față de media europeană de 5,7%.

Conform Raportului, analiza efectuată pentru perioada 2011 — 2013 indică faptul că infecțiile nosocomiale sunt incidente în proporție de 89,9% la pacienții cărora li s-a implantat un dispozitiv medical, iar pe partea de chirurgie cel mai frecvent diagnostic a fost de infecție superficială a plăgii operatorii.

În Raportul privind consumul de antibiotice, rezistență microbiană și infecții nosocomiale în România — 2014 specialiștii arată că în țara noastră, pentru perioada 1995 — 2014, nivelul infecțiilor nosocomiale este extrem de scăzut, de 25 — 30 de ori sub media europeană.

Procurorii subliniază însă că această situație apare "ca urmare a subraportării și subdiagnosticării infecțiilor în unitățile sanitare".

"În toate cele trei rapoarte amintite se arată că subraportarea are drept cauze: teama managerilor de spital de sancțiuni (aceștia fiind evaluați profesional inclusiv prin prisma criteriului numărului de infecții nosocomiale), complianța scăzută a clinicienilor în utilizarea definițiilor pentru infecțiile nosocomiale și lipsa de personal medical. Mai indicăm aici lipsa cvasigeneralizată a medicilor epidemiologi, în contextul în care absolvenții de medicină preferă specializări ce implică contactul mai mult sau mai puțin direct cu pacienții, în locul unui rol de 'controlor' care îi plasează într-o poziție ingrată, în conflict cu interesul managerului de spital, având în vedere cele menționate anterior", mai spun procurorii.

Compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată luni pentru săvârșirea a 340 de infracțiuni de înșelăciune (dintre care șapte având consecințe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. În același dosar au fost deferiți justiției directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, și Mihai Leva — șef de producție al companiei.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”