În Rusia s-au închis urnele pentru alegerile locale, un test pentru Vladimir Putin

În Rusia s-au închis urnele pentru alegerile locale, un test pentru Vladimir Putin

Secţiile de vot s-au închis duminică la Moscova şi în majoritatea regiunilor Rusiei după o zi de alegeri locale care vor permite îndeosebi măsurarea sprijinului ruşilor pentru candidaţii pro-Kremlin şi pentru preşedintele Vladimir Putin, după o vară de manifestaţii dur reprimate, informează AFP.

Rezultatele definitive nu vor fi cunoscute decât luni, însă rata de participare la vot se anunţă dezamăgitoare în capitala rusă, unde doar 17,2% dintre alegători se prezentaseră la urne până la ora 18:00

Toată atenţia era concentrată asupra Moscovei, unde manifestaţii cu participarea a zeci de mii de persoane au avut loc toată vara la chemarea opoziţiei, ai cărei candidaţi au fost ţinuţi departe de scrutin, notează AFP. Câteva mii de persoane au fost arestate în timpul acestor manifestaţii cvasisăptămânale.

Duminică, singurul incident a fost arestarea a circa 15 persoane, între care şi fosta membră a mişcării Pussy Riot, Maria Alehina, şi jurnalistul Ilia Azar.

Rezultatele vor fi urmărite îndeaproape, înaintea scrutinului legislativ din 2021, şi vor contribui la configurarea viitorului politic al Rusiei, într-un moment în care Vladimir Putin începe cel de-al treilea deceniu de când se află la putere, acest mandat urmând să se încheie în 2024.

La Moscova, circa 7,2 milioane de alegători erau înscrişi pe listele electorale pentru a alege 45 de deputaţi în parlamentul oraşului, fidel primarului pro-Kremlin Serghei Sobianin.

Vladimir Putin a votat la Academia de Ştiinţe. "Ceea ce contează nu este cantitatea, ci calitatea" candidaţilor, a declarat el.


Foto: (c) ALEXEY NIKOLSKY SPUTNIK KREMLIN POOL/EPA


În total, peste 5.000 de scrutine au avut loc duminică în întreaga ţară. Ruşii au avut de ales 16 guvernatori regionali şi parlamentari locali în 13 regiuni, între care şi Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria