În Ucraina se profilează o iarnă sumbră

În Ucraina se profilează o iarnă sumbră

Ucrainenii se pregătesc pentru cea mai grea iarnă din ultimele decenii, după ce rușii le-au distus casele și infrastructura energetică.

Ucraina trebuie să înfrunte li iarna, nu doar rachetele ruse Foto Shutterstock

Războiul care durează de peste șapte luni a provocat pagube uriașe rețelei energetice – și zonelor rezidențiale din zone întinse din Ucraina – iar oficialii se tem că Moscova ar putea ataca în mod deliberat infrastructura critică atunci când se va instala înghețul. Oficialii îi îndeamnă pe oameni să își facă provizii de orice, de la lemne de foc la generatoare electrice și se tem de întreruperi ale sistemului centralizat de încălzire a locuințelor, pentru care este greu de pregătit, deoarece sunt atât de multe lucruri diferite care pot merge prost.

„Nu totul depinde de noi – multe depind de locul unde aterizează rachetele și de ceea ce este distrus. Agresorii vor să ne condamne la o iarnă rece și întunecată”, a declarat primarul din Harkov, Ihor Terekhov. Zonele rezidențiale din orașe sunt încălzite în mod centralizat de centrale electrice alimentate cu gaze naturale, dar încălzirea blocurilor de apartamente cu ferestre și pereți sparți este periculoasă, deoarece țevile ar putea îngheța și distruge sistemul local.

Cel mai recent bilanț este de 50.000 de clădiri și case avariate în timpul invaziei rusești, precum și 350 din miile de instalații de încălzire din Ucraina, inclusiv câteva mari, a declarat luni ministrul pentru comunități și dezvoltarea teritoriilor în cadrul unui briefing. În cazul în care ar exista întreruperi ale sistemului de încălzire, alimentarea cu energie electrică ar deveni vitală, iar mulți oameni și-au cumpărat încălzitoare cu energie electrică. Dar rețeaua electrică ar putea fi copleșită dacă oamenii își folosesc în masă propriile echipamente de încălzire, deoarece dispozitivele necesită mai multă energie, a declarat la televiziune Sviatoslav Pavlyuk, directorul Asociației Orașelor Eficiente din punct de vedere Energetic din Ucraina.

Atacul Rusiei cu rachete de săptămâna trecută a provocat pagube „colosale” asupra infrastructurii energetice din Ucraina, a declarat marți șeful companiei care operează rețeaua națională de energie a Kievului, informează CNN. În prezent, nicio o centrală termică sau hidrocentrală din Ucraina nu mai este în acest moment „intactă”, conform lui Volodimir Kudrițki, șeful Ukrenergo, operatorul național de transport al energiei electrice din această țară. „Acesta a fost cel mai mare atac, cel mai mare din istorie”, a spus Kudrițki.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski le-a cerut concetățenilor săi să economisească energia , în timp ce bombardamentele rusești neîncetate au înjumătățit capacitatea energetică a țării, iar Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că e foaret posibil ca iarna asta în Ucraina să aibă loc un dezastru umanitar, relatează agenția Reuters. Autoritățile ucrainene spun că milioane de ucraineni, inclusiv din capitala Kiev, se pot confrunta cu întreruperea alimentării cu energia cel puțin până la sfârșitul lui martie 2023 din cauza atacurilor rusești, despre care compania energetică a Ucrainei spune că au cauzat pagube „colosale” rețelei electrice.

Rusia începe să lovească instituțiile medicale

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus că sute de spitale și facilități medicale din Ucraina nu au combustibil, apă și electricitate. „Sistemul medical ucrainean se confruntă cu cele mai negre zile ale sale de până acum în acest război. După ce a suferit peste 700 de atacuri, [sistemul medical ucrainean] este acum și o victimă a crizei energetice”, s spus într-o declarație Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS, după o vizită făcută în Ucraina.

Dacă anterior Rusia a folosit dronele kamikaze de fabricație iraniană în principal împotriva țintelor militare tactice și a rețelei electrice ucrainene, de curând comandamentul rus a decis să atace instituțiile medicale cu ele, se arată în ultimul raport al serviciilor de informații ale Ministerului britanic al Apărării. O rachetă lansată de forțele ruse a lovit maternitatea Spitalului Vilnianska de lângă Zaporojie, miercuri dimineață, și a ucis un nou-născut, a raportat guvernatorul regional.

„Centre de invincibilitate“

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat marţi că ucrainenii care au nevoie de servicii de bază în cazul în care Rusia va distruge centralele electrice şi alte facilităţi în această iarnă vor putea apela la „centre de invincibilitateale“ , informează Reuters. Mii de astfel de centre răspândite în întreaga ţară vor oferi electricitate, căldură, apă, servicii de internet, conexiune de telefonie mobilă şi o farmacie, gratuit şi non-stop.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria