În vizită în Japonia, Pompeo atacă direct China

În vizită în Japonia, Pompeo atacă direct China

Secretarul de stat american Mike Pompeo a criticat dur marţi China în timpul unei zile de discuţii în patru la Tokyo cu omologii săi japonez, australian şi indian, o reuniune care urmăreşte să transmită simbolic un front unit în faţa gigantului asiatic, relatează AFP.

Marţi dimineaţă, Pompeo şi ministrul australian de externe Marise Payne şi-au exprimat "îngrijorările comune privind activitatea disimulată" a Chinei în regiunea indo-pacifică, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Vizita lui Pompeo în Japonia a fost menţinută în ciuda pandemiei de coronavirus şi a contaminării preşedintelui Donald Trump şi a unora dintre consilierii săi de la Casa Albă.

Din cauza acestei situaţii, Pompeo a renunţat totuşi în ultimul moment la două opriri suplimentare, în Coreea de Sud şi Mongolia.

Însă reuniunea de la Tokyo a 'Quad', grup strategic informal din care fac parte SUA, Australia, India şi Japonia, a rămas pe agenda sa.

Vizita în Japonia este de asemenea prima a unui înalt oficial american de la numirea la mijlocul lunii septembrie a noului premier japonez Yoshihide Suga, cu care Pompeo are programată o întâlnire pentru marţi.

"În prima sa declaraţie după preluarea funcţiei, Suga a descris regiunea liberă şi deschisă Indo-Pacific drept 'soclul păcii şi stabilităţii regionale'. Sunt în totalitate de acord", a declarat marţi Pompeo.

"Aş adăuga doar că baza acestui soclu sunt relaţia americano-japoneză şi securitatea şi prosperitatea pe care ea le-a adus popoarelor noastre", a adăugat el înaintea unei întrevederi cu şeful diplomaţiei japoneze, Toshimitsu Motegi.

Constituirea 'Quad', format în 2019 la New York, a fost puternic încurajată de fostul premier japonez Shinzo Abe, al cărui consilier fidel a fost Yoshihide Suga.

Însă aria de acoperire a acestui grup pare pentru moment în principal simbolică.

Înainte de plecarea sa spre Tokyo, Pompeo a spus că se aşteaptă "la câteva anunţuri importante" la capătul acestor discuţii în format de patru, însă a precizat că ele se vor face doar după întoarcerea miniştrilor în ţările lor, după consultări cu liderii lor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...