Înalţi oficiali turci condamnă publicarea în Charlie Hebdo a unei caricaturi cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan

Înalţi oficiali turci condamnă publicarea în Charlie Hebdo a unei caricaturi cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan

Înalţi oficiali turci au condamnat publicarea miercuri în săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo a unei caricaturi cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, denunţând un ''efort dezgustător'' de a ''răspândi rasismul cultural şi ura'', relatează Reuters.

"Condamnă ferm cele publicate referitor la preşedintele nostru în revista franceză, care nu respectă nicio credinţă, sanctitate şi valori, ci arată doar vulgaritate şi imoralitate", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt prezidenţial Ibrahim Kalin.


"Un atac împotriva drepturilor personale nu înseamnă nici umor şi nici libertate de exprimare", a adăugat acesta.

"Agenda antimusulmană a lui Macron dă roade", a constatat la rândul său pe Twitter directorul pentru comunicare al administraţiei prezidenţiale, Fahrettin Altun.


"Condamnăm acest efort dezgustător al acestei publicaţii de a-şi răspândi rasismul cultural şi ura", a mai scris Altun.

Caricatura de pe coperta revistei franceze îl arată pe Erdogan îmbrăcat în lenjerie albă, aşezat într-un fotoliu, ţinând într-o mână ceea ce pare o fi o doză de băutură şi cu cealaltă ridicând la spate vălul unei femei care poartă abaya.

Publicarea ei survine după ce la sfârşitul săptămânii trecute Erdogan l-a criticat vehement pe preşedintele francez Emmanuel Macron, afirmând că acesta are nevoie de un examen psihiatric, ceea ce a determinat Parisul să-şi recheme ambasadorul la Ankara. Luni, Erdogan a făcut apel la boicotarea produselor franceze.

Erdogan s-a aflat în prim planul valului de nemulţumire al ţărilor majoritar musulmane după ce Charlie Hebdo a decis să publice din nou caricaturile cu profetul Mahomed care i-au înfuriat pe musulmani în urmă cu un deceniu. Reprezentările profetului sunt considerate tabu în islam şi imaginile din Charlie Hebdo sunt în mod special provocatoare, unele legând islamul de terorism.

Erdogan l-a acuzat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că a permis răspândirea islamofobiei prin faptul că nu a interzis imaginile. Macron a răspuns apărând dreptul la libertate de expresie, cel mai recent la înmormântarea lui Samuel Paty, profesorul recent decapitat în Franţa după ce a prezentat la clasă, la o oră privind libertatea de expresie, câteva dintre caricaturile din Charlie Hebdo. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...