Înălţimile Golan: Druzii protestează faţă de sprijinirea suveranităţii israeliene asupra platoului montan, declarată de Trump

Înălţimile Golan: Druzii protestează faţă de sprijinirea suveranităţii israeliene asupra platoului montan, declarată de Trump

Zeci de arabi druzi, unii purtând steaguri siriene şi poze ale preşedintelui Bashar al-Assad, au manifestat sâmbătă pe Înălţimile Golan în semn de protest faţă de sprijinirea suveranităţii israeliene asupra teritoriului, declarată joi de preşedintele american Donald Trump, transmite Reuters.

Platoul montan a făcut parte din Siria până la ocuparea sa de Israel, în urma Războiului de Şase Zile din 1967 şi anexarea acestui teritoriu în 1981, anexare nerecunoscută la nivel internaţional.

Israel consideră Golan un avantaj strategic, deoarece înălţimile sale oferă perspectivă atât asupra localităţilor din nordul Israelului cât şi asupra regiunii de sud-vest a Siriei.

Aproximativ 22.000 de druzi, grup etno-religios arabofon, al cărui cult s-a desprins din islamul şiit, trăiesc pe Înălţimile Golan ocupate de Israel, mulţi dintre aceştia având încă rude de partea siriană a graniţei întărite.

"Acest pământ are suveranitate şi suveranitatea sa este cea a Republicii Arabe Siriene", a declarat Rafiq Ibrahim, un localnic din Majdal Shams, îmbrăcat în tradiţionalele veşminte negre druze.

Preşedintele Donald Trump a afirmat joi că "este timpul" ca SUA să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, declaraţie ce marchează o schimbare majoră în politica SUA. Siria s-a angajat să îşi recapete teritoriul, iar poziţia recent susţinută de preşedintele SUA a fost întâmpinată critic la nivel internaţional, notează Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”