Încă două decizii „speciale” ale Justiției din Ro

Încă două decizii „speciale” ale Justiției din Ro

Completul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a restituit definitiv la DNA dosarul “Vizită la Trump” privindu-i pe Liviu Dragnea şi Cristi Burci, potrivit portalului CAB.

În aprilie 2023, Tribunalul București a retrimis procurorilor DNA dosarul care investighează modul în care Liviu Dragnea a ajuns la ceremonia de inaugurare a fostului președinte Donald Trump, potrivit minutei de ședință. Decizia a fost contestată de procurori.

În octombrie 2022, judecătorul de de cameră preliminară de la Tribunalul București a exclus audierile făcute de FBI în dosarul DNA “Dragnea – vizită la Trump” și a cerut DNA să remedieze presupuse vicii de procedură, potrivit minutei consultate de G4Media.

În mai 2021, Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea, acuzat de trafic de influență în legătură cu vizita făcută în ianuarie 2017 la Washington, cu ocazia inaugurării președintelui SUA de la acel moment, Donald Trump. În dosar, au mai fost deferiţi justiţiei Gheorghe Dimitrescu – fost consul general al României la Bonn, afaceriștii Dan Valentin Belcea și Cristi Burci, fiul său Carlo Burci.

Procurorii DNA îl acuză pe Dragnea că ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru el și pentru PSD, în schimbul cărora a încercat să influențeze premierul și alți miniștri din guvernele PSD. Foloasele necuvenite ar fi vizita la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump și servicii de lobby.

Decizia completului de cameră preliminară de la Curtea de Apel:

Admite contestaţiile formulate de către contestatorii inculpaţii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel şi Burci Carlo-Robert împotriva Încheierii din data de 26.04.2023 pronunţată de Judecătorul de Cameră Preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti în dosarul penal 14451/3/2021/a1.

Desfiinţează în parte Încheierea atacată şi în rejudecare:

Dispune excluderea mijloacele de probă efectuate de procuror faţă de contestatorii inculpaţii din prezenta cauză, în perioada 19.03.2018-12.01.2021,

Constată nulitatea Ordonanţelor de continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel şi Burci Carlo-Robert, din data de 12.01.2021.

Constată nulitatea Ordonanţelor de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel şi Burci Carlo-Robert, din data de 01.03.2021.

Menţine dispoziţia de restituire a cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie.

În baza art 347 C.pr.pen respinge contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva Încheierii din data de 26.04.2023 pronunţată de Judecătorul de Cameră Preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti în dosarul penal 14451/3/2021/a1. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 12.04.2024”, este decizia definitivă a instanţei.

Decizia a fost luată de completul format din judecătorii Adriana Pencea şi Laurenţiu Modoran după ce judecătoarele Carmen Cristian Craiu şi Mihaela Niţă au fost înlocuite prin decizii administrative ale conducerii instanţei.

Judecătorii care au luat decizia definitivă, Adriana Pencea şi Laurenţiu Modoran, sunt considerați apropiați de fosta șefa a CAB și CSM, actuala judecătoare de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Lia Savonea. Judecătoarea Adriana Pencea este cea care a suspendat condamnarea fugarului Puiu Popoviciu și l-a eliberat pe Dragnea din penitenciar.

Judecătorul Laurenţiu Modoran a făcut obiectul publicării în presă a unui clip video de la o petrecere privată în care se vedea cum băga bancnote în sutienul unor dansatoare.

Cine e Cristi Burci

Este patronul ziarului Adevărul și fost proprietar al Prima TV. Este considerat un om de afaceri apropiat de PSD, cu relații transpartinice. A fost unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri pe lângă fostul premier Viorica Dăncilă.

Jurnalistul Dan Tăpălagă, pe atunci la Hotnews.ro, a dezvăluit, în noiembrie 2017, că Gheorghe Dimitrescu este cel care a plătit din partea PSD 100.000 de dolari unei firme de lobby pentru a-i aranja lui Liviu Dragnea, „cât mai curand posibil”, întâlniri la vârful administrației americane. În schimb, Dragnea l-ar fi ajutat pe Dimitrescu să ajungă consul la Bonn.

G4Media.ro a scris încă din iunie 2019 că vizita lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu efectuată în Statele Unite în ianuarie 2017, când au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump, a intrat în atenția anchetatorilor americani. În cursul anului 2019 s-a format o comisie rogatorie, prin intermediul căreia autoritățile americane au cerut informații în România referitoare la Dragnea și Grindeanu.

Dosarul în care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de luare de mită de 800.000 de dolari: DNA a admis că dosarul e prescris din noiembrie 2023 şi a cerut încetarea procesului penal, dar confiscarea presupusei mite

Procurorul de şedinţă al DNA a admis că dosarul în care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de luare de mită de 800.000 de dolari s-a prescris în noiembrie 2023 şi a cerut încetarea procesului penal, dar confiscarea presupusei mite, a declarat pentru G4Media.ro avocatul Dan Apostol, apărătorul fostului premier. Informaţiile au fost confirmate de surse din cadrul DNA.

„Din punctul meu de vedere, potrivit practicii că termenul de prescripţie specială curge de la data ultimei pretinderi, dosarul era prescris înainte să fie deschis. Dar chiar şi potrivit practicii că termenul de prescripţie specială curge de la momentul ultimei primiri (în 2008, n.red.), fapta s-a prescris în noiembrie 2023. Şi DNA a fost de acord cu acest lucru şi a cerut încetarea procesului penal”, a declarat avocatul Dan Apostol.

În ultimul cuvânt în faţa instanţei, Tăriceanu a respins acuzațiile DNA şi a cerut să fie achitat.

Completul este format din judecătorii Dan Enescu, Lia Savonea şi Adriana Ispas.

Context. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că, în 2008, pe când era în funcţie, ar fi primit mită 800.000 de dolari de la Claudiu Florică, reprezentantul firmei Fujitsu Siemens GMBH Austria, astfel încât guvernul pe care îl conducea să prelungească, prin acte adiționale, contractele Microsoft pentru licențele computerelor din școli.

Potrivit DNA, Tăriceanu ar fi plătit, cu banii din mită, consultanța politică primită în campania electorală din 2008 de la celebrii consultanți israelieni Arthur Finkelstein și Tal Silberstein, ajutați de Dan Andronic.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat