Încă o clasare a DNA. După 6 ani de anchete și după ce i-au făcut percheziție cu mascații acasă, procurorii au închis dosarul de corupție al fostui șef al CJ Bacău, actualul europarlamentar PSD, Dragoș Benea

Încă o clasare a DNA. După 6 ani de anchete și după ce i-au făcut percheziție cu mascații acasă, procurorii au închis dosarul de corupție al fostui șef al CJ Bacău, actualul europarlamentar PSD, Dragoș Benea

DNA a clasat pe data de 7 iulie 2020 dosarul de corupție al fostului președinte al CJ Bacău, Dragoș Benea, actual europarlamentar PSD, potrivit unui răspuns al DNA la o solicitare a G4media.ro.

Sursa G4MEdia

Dosarul a fost clasat cu motivarea ”fapta nu există” sau ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Cazul era în anchetă din 2014. În acel an, pe 17 iulie, anchetatorii au făcut percheziţii la 28 de adrese din judeţul Bacău, inclusiv la trei instituţii publice, într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în perioada 2005 – 2012, a transmins atunci DNA presei. Reprezentanţii parchetului anticorupție au precizat că urmărirea penală era începută in rem pentru mai multe fapte de corupţie legate de achiziții publice.

Descinderile au vizat sediul Consiliului Judeţean Bacău, locuinţa preşedintelui CJ, Dragoş Benea, şi pe cele ale altor angajaţi ai instituţiei. În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe documente.

Apoi, pe 5 august 2014, Dragoș Benea a fost audiat la DNA. Vezi imagini de la audiere și de la percheziții  aici.

Cazul a fost instrumentat de procuroarea Mihaela Iorga Moraru (acum, la Secția Specială de anchetare a magistraților) până în 2017 când a fost revocată de șefa DNA de atunci, Laura Codruța Kovesi.

De observat că, după dosarul patronului CanCan, Radu Budeanu, încheiat cu un acord de recunoaștere a vinovăției pentru o pedeapsă de 2 ani cu suspendare, dosarul lui Dragoș Benea este un al doilea caz aflat în trecut în instrumentarea procuroarei Iorga Moraru care este soluționat acum de către procurorii DNA.

Dragoș Benea este europarlamentar PSD. Între 2004 și 2016 a fost președinte al CJ Bacău, apoi senator PSD în perioada 2016 – 2019. Potrivit CV-ului, Benea a fost viceprimar al Bacăului între 2000 și 2004. În anii ’90, a fost șef al corpului de control al primăriei, șef de cabinet al primarului Dumitru Sechelariu și director de relaţii cu publicul la firma acestuia, Selena Bacău.

Benea sau 10 la sută. Ce spunea despre Dragoș Benea, în decembrie 2014,  o anchetă ”România, te iubesc” , realizată de jurnalistul Protv, Cosmin Savu.

În 2004 a devenit Președinte al Consiliului Județean Bacău, la doar 28 de ani, și de atunci nu a părăsit acest scaun.
Dumitru Sechelariu și Viorel Hrebencic l-au susținut de tânăr în ambițiile sale. Dacă te uiți pe declarația de avere pe care o postează în fiecare an, te frapează lipsa bunurilor. Are un singur teren intravilan de 3000 de metri și două ceasuri. Teoretic, locuiește cu părinții.

Un om de afaceri din oraș acceptă să ne facă sub protecția anonimatului dezvăluiri despre averea familiei Benea. Spune că i-a făcut o casă prin 2000-2002, întinsă pe 750 de metri pătrați. „Aveam lucrări în primărie, le executam și 10 la sută din valoarea lor mergeau la casa domnului Benea”.

Foto: casa lui Dragoș Benea din Bacău; Sursa: Protv

Benea consideră însă că e doar o răzbunare a unui afacerist nemulțumit.

Omul de afaceri susține că relația dintre ei a continuat, tot pe bază de 10%. Vizavi de catedrala ortodoxă nou construită în centrul Bacăului se afla catedrala laică a Bacăului, de fapt imobilul de birouri construit exact lângă statuia lui Ștefan cel Mare. Aparține companiei Anas Trading, a logodnicei președintelui Consiliului Județean Bacău, Adriana Nistor.

Denunțătorul spune că el a construit clădirea, tot pentru Benea, dar pe hârtie a apărut iubita acestuia, pentru că altfel nu avea cum să justifice banii.

„La sfârșitul lunii ne întâlneam, vedeam ce-am încasat eu de la CJ și vedeam cât am lucrat la clădire. Dacă aveam să-i mai dau eu, îi dădeam eu, dacă avea să-mi dea el mai mult – compensam cu luna următoare. Deci nu discutam de bani, atâta timp cât aveam lucrări la CJ. 10 la sută îi scădeam din contravaloarea devizelor de la clădirea lui”.

Dragos Benea neagă orice aspect ilicit în construcția clădirii din centrul Bacăului și spune că a trebuit să investească în reparațiiarată investigația ProTV.


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

4 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”