Încă o instanţă din Germania respinge principiul egalităţii de gen pe listele de candidaţi

Încă o instanţă din Germania respinge principiul egalităţii de gen pe listele de candidaţi

Curtea Constituţională a landului german Brandenburg a respins cerinţa legală ca pe listele de candidaţi ale partidelor, la alegerile regionale, să figureze 50% femei, informează vineri dpa. Motivaţia deciziei a fost că legea respectivă restrânge libertatea partidelor de a-şi desemna candidaţii şi prin urmare de a participa la alegeri.

Sentinţa din Brandenburg a fost precedată de o alta, similară, în Thuringia.

Agenţia dpa apreciază că aceste precedente afectează şansele introducerii unor prevederi privind egalitatea de gen şi în alte landuri din Germania sau la nivel federal.

Obligativitatea unui număr egal de candidaţi de sex feminin a fost contestată în Brandenburg de două formaţiuni de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD) şi Partidul Naţional Democrat (NPD).

"Paritatea înseamnă apartheid de gen", a susţinut Beatrix von Storch, membră marcantă a AfD. "Diviziunea drepturilor electorale pentru bărbaţi, femei şi apoi, pe deasupra, pentru indivizi 'diferiţi' este moartă, ceea ce e un lucru bun", a adăugat ea.

Dintre cele 16 landuri germane, Brandenburg a fost primul care a introdus principiul parităţii în legea electorală, printr-un vot majoritar al parlamentului. Norma a intrat în vigoare în 30 iunie. Problema a fost sau mai este încă discutată şi în alte landuri, iar dezbaterea a ajuns şi în parlamentul federal de la Berlin, unde mai mulţi deputaţi au cerut reglementări pentru promovarea reprezentării femeilor.

La ultimele alegeri federale, în 2017, procentul de femei în Bundestag (camera inferioară a parlamentului Germaniei) a scăzut de la 37,3% la 31,2%. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului

4 Cel mai bogat israelian, miliardarul Beny Steinmetz, a fost reținut în Grecia. El este condamnat definitiv în …

5 VIDEO „Vino peste mine! Fără mandat îți înfig furci și topoare în inimă” / Interlopul Glonț, săltat de mascați