Incendii în Australia: Mii de manifestanţi au cerut demisia premierului Scott Morrison

Incendii în Australia: Mii de manifestanţi au cerut demisia premierului Scott Morrison

Mii de australieni au demonstrat vineri în mai multe oraşe din ţară pentru a cere demisia prim-ministrului Scott Morrison, din cauza lipsei sale de acţiune în faţa incendiilor forestiere, dar şi a lipsei de angajament contra crizei climatice, transmite EFE.

"Protestăm deoarece aceste incendii nu au precedent, ţin din septembrie, şi avem nevoie de acţiuni urgente împotriva acestei situaţii şi a crizei climatice", a spus, pentru EFE, Anneke De Manuel, una din organizatoarele protestului studenţilor ecologişti Students for Climate Justice şi mişcării Extinction Rebellion.


Foto: (c) PAUL BRAVEN / EPA


"De asemenea, tranziţia imediată şi în proporţie de sută la sută de la combustibili fosili la energii regenerabile şi demisia lui ScoMo (Scott Morrison)", a declarat De Manuel, prin telefon de la Melbourne, unul din oraşele în care australienii au ieşit în stradă.

Incendiile de pădure, care au izbucnit în septembrie, s-au soldat cu 26 de morţi. Bilanţul mai relevă peste 2.000 de case distruse de foc, acesta afectând o suprafaţă de două ori mai mare ca Belgia. Totodată, se estimează că un miliard de animale sălbatice au murit sau au rămas fără habitat în urma incendiilor.


Foto: (c) PAUL BRAVEN / EPA


Pe acest fond, şeful guvernului australian a refuzat să lege criza climatică de agravarea incendiilor forestiere, lucru confirmat chiar de Biroul oficial de Meteorologie.

"Schimbarea climatică influenţează frecvenţa şi gravitatea condiţiilor periculoase ale incendiilor din Australia şi din alte părţi ale lumii", relevă biroul meteorologic, pe site-ul său.


Foto: (c) STEVEN SAPHORE / EPA


Australia este cel mai mare exportator din lume de cărbune, iar Morrison, înainte de a ajunge prim-ministru, a venit la Parlament cu o bucată din acest mineral pentru a susţine companiile miniere în faţa apelurilor de reducere a producţiei.

În acest sens, manifestanţii cer de asemenea anularea subvenţiilor pentru industriile poluante şi alocarea acelor fonduri pompierilor şi luptei contra incendiilor, precum şi comunităţilor afectate de flăcări.


Foto: (c) STEVEN SAPHORE / EPA


Picătura care a umplut paharul multor australieni a fost plecarea în vacanţă în Hawai a premierului australian, luna trecută, în plină criză a incendiilor, fapt pentru care acesta s-a văzut obligat să-şi ceară scuze public. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

2 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

3 Lui Băsescu i-a fost tăiat microfonul în Parlamentul European după ce a început să enumere premieri din UE care s-au pus în slujba lui Putin

4 Adevărul crud din Rusia, dezvăluit de Nezavisimaya Gazeta: Mobilizarea generală pentru război „zguduie barca stabilității”, „crește anxietatea în soci…

5 ULTIMA ORĂ DNA a reținut un comisar-șef și un avocat renumit, fost șef al Brigăzii Rutiere a Capitalei