Incendii în Australia: Mii de manifestanţi au cerut demisia premierului Scott Morrison

Incendii în Australia: Mii de manifestanţi au cerut demisia premierului Scott Morrison

Mii de australieni au demonstrat vineri în mai multe oraşe din ţară pentru a cere demisia prim-ministrului Scott Morrison, din cauza lipsei sale de acţiune în faţa incendiilor forestiere, dar şi a lipsei de angajament contra crizei climatice, transmite EFE.

"Protestăm deoarece aceste incendii nu au precedent, ţin din septembrie, şi avem nevoie de acţiuni urgente împotriva acestei situaţii şi a crizei climatice", a spus, pentru EFE, Anneke De Manuel, una din organizatoarele protestului studenţilor ecologişti Students for Climate Justice şi mişcării Extinction Rebellion.


Foto: (c) PAUL BRAVEN / EPA


"De asemenea, tranziţia imediată şi în proporţie de sută la sută de la combustibili fosili la energii regenerabile şi demisia lui ScoMo (Scott Morrison)", a declarat De Manuel, prin telefon de la Melbourne, unul din oraşele în care australienii au ieşit în stradă.

Incendiile de pădure, care au izbucnit în septembrie, s-au soldat cu 26 de morţi. Bilanţul mai relevă peste 2.000 de case distruse de foc, acesta afectând o suprafaţă de două ori mai mare ca Belgia. Totodată, se estimează că un miliard de animale sălbatice au murit sau au rămas fără habitat în urma incendiilor.


Foto: (c) PAUL BRAVEN / EPA


Pe acest fond, şeful guvernului australian a refuzat să lege criza climatică de agravarea incendiilor forestiere, lucru confirmat chiar de Biroul oficial de Meteorologie.

"Schimbarea climatică influenţează frecvenţa şi gravitatea condiţiilor periculoase ale incendiilor din Australia şi din alte părţi ale lumii", relevă biroul meteorologic, pe site-ul său.


Foto: (c) STEVEN SAPHORE / EPA


Australia este cel mai mare exportator din lume de cărbune, iar Morrison, înainte de a ajunge prim-ministru, a venit la Parlament cu o bucată din acest mineral pentru a susţine companiile miniere în faţa apelurilor de reducere a producţiei.

În acest sens, manifestanţii cer de asemenea anularea subvenţiilor pentru industriile poluante şi alocarea acelor fonduri pompierilor şi luptei contra incendiilor, precum şi comunităţilor afectate de flăcări.


Foto: (c) STEVEN SAPHORE / EPA


Picătura care a umplut paharul multor australieni a fost plecarea în vacanţă în Hawai a premierului australian, luna trecută, în plină criză a incendiilor, fapt pentru care acesta s-a văzut obligat să-şi ceară scuze public. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…