Incendii uriaşe au distrus suprafeţe întinse în nord-estul Argentinei

Incendii uriaşe au distrus suprafeţe întinse în nord-estul Argentinei

Incendii uriaşe devastează de câteva săptămâni sute de mii de hectare de culturi şi păşuni în provincia Corrientes, din nord-estul Argentinei, provocând pagube grave mediului şi mari pierderi economice, potrivit experţilor şi autorităţilor, relatează AFP.

Cel mai recent raport al Institutului Naţional de Tehnologie Agricolă (INTA), din 7 februarie, estimează că 520.000 de hectare de păşuni şi culturi, sau aproximativ 6% din teritoriul provinciei, au fost afectate.

Incendiul se extinde în fiecare zi, distrugând mii de hectare, iar fumul degajat nu permite măsurători actualizate prin satelit.

"Sunt distruse cam 20.000 de hectare pe zi, urma să ajungem astăzi la un total de 700.000 de hectare (afectate). Nu există precedent", a declarat Nicolas Carlino, membru al Confederaţiei Cooperativelor Agricole şi de Creştere a Animalelor din Corrientes (Coninagro).

Serviciul naţional de gestionare a incendiilor a declarat miercuri că pompierii, cu sprijinul armatei şi forţelor aeriene, se luptau cu şase mega-incendii active.

Primele focare semnalate la mijlocul lunii decembrie s-au răspândit din cauza unei secete extreme apărute la jumătatea lunii noiembrie.

Provincia Corrientes, situată între fluviile Parana şi Uruguay, înregistrează în prezent precipitaţii de 10 până la 15 milimetri, în timp ce media pentru acest sezon este de 200 de milimetri. Umiditatea aerului este de doar 15%, în timp ce în mod obişnuit este de aproximativ 70%, afirmă Carlino.

Un activist pentru protecţia mediului din Corrientes, Luis Martinez, a pus incendiile pe seama "defrişării, deşertificării şi utilizării necorespunzătoare a terenurilor, care în prezent se combină cu un nou regim de precipitaţii din cauza schimbărilor climatice".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...