Incendiile devastatoare din Maui, cauzate de compania de electricitate și companiile de telecomunicații

Incendiile devastatoare din Maui, cauzate de compania de electricitate și companiile de telecomunicații

Compania de electricitate Hawaiian Electric se confruntă deja cu un proces colectiv în care este acuzată că se află la rădăcina problemelor care au dus la izbucnirea incendiilor devastatoare din Maui. Acum, avocații vor să extindă acuzațiile și asupra companiilor de telecomunicații.

Incendiile din Maui au provocat moartea a peste 100 de persoane

Impactul devastator al incendiilor din Maui

Incendiile de vegetație din Maui au izbucnit pe 8 august provocând moartea a peste 100 de persoane și pârjolind mai mult de 2.000 de hectare în Lahaina. Alte zone afectate sunt Kula și Olinda, cu sute de hectare mistuite de flăcări.

În urma incendiilor, au fost distruse case, fabrici și rețele vitale de infrastructură. Sectorul turismului, o sursă majoră de venituri pentru insulă, a avut de asemenea de suferit. Pierderile economice provocate de acest dezastru ar putea ajunge la suma impresionantă de 6 miliarde de dolari, conform estimărilor Moody's.

Detalii ale acțiunii în justiție

Inițial, procesul a indicat compania de electricitate Hawaiian Electric ca fiind principalul vinovat, susținând că societatea nu a reușit să oprească alimentarea liniilor electrice doborâte de vânturile puternice.

Reclamanții susțin acum că Charter Communications, un furnizor de televiziune prin cablu, și Hawaiian Telecom, o companie de servicii telefonice, au jucat un rol în această calamitate. Acuzația? Aceste companii ar fi supraîncărcat unii stâlpi de electricitate, compromițându-le stabilitatea și crescând probabilitatea ca aceștia să se rupă, transmite CNN .

În plus, procesul revizuit sugerează neglijență din partea unor proprietari de terenuri. Se crede că prezența vegetației „foarte inflamabile” pe terenurile lor ar fi accelerat extinderea incendiului.

Graham LippSmith, un avocat implicat în acest caz, a împărtășit cu CNN că decizia de a include noi inculpați a venit după ce a inspectat stâlpii de electricitate avariați păstrați ca probe. El a declarat: „Echipa noastră a investigat neobosit originea incendiului și răspândirea rapidă a acestuia”. Pentru ca acești noi inculpați să fie adăugați oficial, este necesară aprobarea instanței.

Pozitia companiei Hawaiian Electric

Hawaiian Electric a recunoscut că liniile electrice căzute din cauza vântului puternic ar fi putut declanșa un incendiu în dimineața zilei de 8 august. Cu toate acestea, ei afirmă că liniile electrice din West Maui au fost scoase din tensiune timp de peste șase ore înainte ca un alt incendiu să se aprindă în regiunea Lahaina, mai târziu în acea după-amiază. Firma susține că energia electrică a rămas oprită în Lahaina înainte de declanșarea acestui al doilea incendiu.

De la incendiile din 8 august, valoarea acțiunilor Hawaiian Electric s-a prăbușit cu 67%. Acțiunile Charter nu au fost afectate, iar Hawaiian Telecom este o companie privată.

Într-o mișcare separată, comitatul Maui a intentat, de asemenea, un proces împotriva Hawaiian Electric și a filialelor sale, acuzându-le de neglijență care a dus la incendiile de vegetație.

Autoritățile susțin că societatea de utilități a menținut în mod iresponsabil liniile de alimentare cu energie electrică active la începutul lunii august, chiar și după ce a primit avertismente de la Serviciul Național de Meteorologie.

Ca răspuns la procesul intentat de Maui, directorul executiv al Hawaiian Electric, Shelee Kimura, și-a exprimat convingerea că plângerea este „iresponsabilă din punct de vedere faptic și legal”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat