Incendiu Colectiv: Dosarul celor doi pompieri, retrimis la DNA pentru refacerea rechizitoriului

Incendiu Colectiv: Dosarul celor doi pompieri, retrimis la DNA pentru refacerea rechizitoriului

Curtea Militară de Apel a decis luni să retrimită la DNA dosarul în care doi pompieri de la ISU București sunt acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI. În urma deciziei instanței, procurorii trebuie să refacă rechizitoriul, după ce judecătorii militari au constatat mai multe nereguli în legătură cu introducerea în dosar a părților vătămate și a părților responsabile civilmente și încălcarea dreptului la apărare în cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu.

De asemenea, judecătorii au decis înlăturarea de la dosar a probelor administrate de procurori prin încălcarea dreptului la un proces echitabil.

"În temeiul dispozițiilor art.425 ind.1 alin.7 pct.2 lit.a) C.pr.pen., admite contestațiile formulate de partea responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne și de inculpata căpitan Radu Antonina, împotriva încheierii din 25.01.2016, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Militar București, în dosarul nr. 129/753/2015, desființează hotărârea atacată și, rejudecând, dispune: a) restituie cauza la procuror, conf. art.346 alin.3 lit.a) C.pr.pen., pentru refacerea rechizitoriului în sensul aducerii în concordanță a structurii formale prev. de art.328 C.pr.pen. cu necesitatea stabilirii obiectului și limitelor judecății prin realizarea principiului aflării adevărului cu privire la faptele, împrejurările cauzei, la persoana inculpaților, a celorlalte părți, a subiecților procesuali principali și ceilalți subiecți procesuali — pe baza de probe; b) respectarea drepturilor și intereselor legitime ale tuturor părților, subiecților procesuali principali și ale celorlalți subiecți procesuali prin crearea cadrului procesual corespunzător, respectiv introducerea în cauză a persoanelor vătămate, a părților civile și a celorlalți subiecți procesuali — corelativ infracțiunilor imputate celor doi inculpați; c) înlătură de la aplicare măsurile procesuale și probele administrate prin încălcarea dreptului la un proces echitabil prev. de art. 6 par.3 din CEDO, art.11, 92, 94 si 95 C.pr.pen. și, corelativ, a dreptului la apărare a inculpatei cpt. Radu Antonina, prin restricționarea nemotivată a accesului suspectei la dosarul cauzei, după aducerea la cunoștință a învinuirii pentru infracțiunea de abuz în serviciu prev. de art.13 din legea nr.78/2000 rap. la art.297 alin.1 C.pen. (Ordonanța din 09.11.2015). Definitivă", se arată în decizia judecătorilor.

Pe 25 ianuarie, pompierii George Matei și Antonina Radu, dar și Ministerul Afacerilor Interne au ridicat la Tribunalul Militar București, instanța de fond, mai multe excepții privind legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul întocmit de DNA.

Excepțiile au fost respinse de judecătorii militari, însă au fost admise luni de Curtea Militară de Apel.

George Matei și Antonina Radu, inspectori la ISU București cu gradul de căpitan, au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii susțin că, în perioada septembrie 2014 — primăvara anului 2015, George Matei și Antonina Radu, în calitate de ofițeri-inspectori în cadrul ISU București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință, nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.

Concret, cei doi au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor și intereselor legitime ale mai multor persoane fizice și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Potrivit procurorilor, deși au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, George Matei și Antonina Radu nu au întocmit niciun act de control și nu au întreprins vreo măsură pentru ca SC Colectiv Club SRL să fie luată în evidență de către ISU București ca funcționând fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Mai mult, George Matei și Antonina Radu s-au oferit să îi ajute pe patronii clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI, deși știau că există nereguli, dar nu le-au raportat superiorilor despre existența localului respectiv, după cum au reținut anchetatorii.

Cei doi au efectuat controale pe platforma fostei fabrici Pionierul, însă nu au raportat despre vreo verificare făcută la clubul Colectiv.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Javra, îngropată definitiv de Buzăianu! / Cât „cașcaval” a primit viitoarea „regină a pușcăriașilor”

2 Așa o fi?

3 Dragnea confirmă scandalul cu țiitoarea! Mesaj de ultimă oră

4 „Am ținut-o câteva zile, era varză. I-am și cumpărat câte ceva și i-am dat-o înapoi."

5 Așa o fi?