Incendiu la bordul unui submarin rus: Norvegia, informată cu privire la o explozie provocată de acumulare de gaze

Incendiu la bordul unui submarin rus: Norvegia, informată cu privire la o explozie provocată de acumulare de gaze

Autorităţile norvegiene au anunţat marţi că au fost informate de Moscova despre o explozie de provocată de acumulare de gaze la bordul unui submarin de cercetare al armatei ruse, unde în urma incendiului declanşat şi-au pierdut viaţa 14 marinari, relatează AFP.

"A fost o explozie cauzată de acumularea de gaze, confirmată de autorităţile ruse", a declarat Per Strand, directorul Autorităţii norvegiene pentru protecţie împotriva radiaţiilor şi siguranţă nucleară, fără a oferi informaţii suplimentare.

"Aşteptăm informaţii de la partea rusă pentru a afla dacă există un reactor nuclear la bordul submarinului", a adăugat Autoritatea norvegiană, care până acum nu a constatat o creştere a nivelului de radiaţii.

La rândul său, armata rusă a dat foarte puţine detalii despre incendiul care a avut loc luni la bordul misteriosului submersibil proiectat, în conformitate cu versiunea oficială, pentru studierea mediilor marine şi a fundului oceanelor.

Potrivit unor surse citate de ziarele RBK şi Novaia Gazeta, submersibilul în cauză este submarinul nuclear AS-12, supranumit ''Locharik'', un dispozitiv secret conceput pentru cercetare şi operaţiuni speciale la mare adâncime, cunoscut sub numele de cod AS-12.

Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, citat de agenţiile de presă ruse, 14 persoane - toţi marinari ai armatei ruse, s-au intoxicat în urma incendiului. Incendiul a fost stins, iar submarinul a revenit la baza sa, ceea ce înseamnă că există supravieţuitori.

Incendiul s-a declanşat în cursul unei operaţiuni de colectare a datelor subacvatice, potrivit armatei ruse, care precizează că submersibilul se află în prezent la baza sa din oraşul-port Severomorsk, regiunea Murmansk, în Arctica. O anchetă este efectuată de armata rusă pentru a determina cauzele incendiului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...