Începe bătălia de care depinde soarta invaziei ruse în Ucraina/„Victoria ar avea consecințe psihologice enorme pentru ambele părți”

Începe bătălia de care depinde soarta invaziei ruse în Ucraina/„Victoria ar avea consecințe psihologice enorme pentru ambele părți”

Campania pentru recâștigarea controlului asupra acestui oraș important din punct de vedere strategic din sudul Ucrainei va deveni probabil cea mai importantă operațiune de la bătălia pentru Kiev și poate fi decisivă în determinarea rezultatului final al războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, scrie Atlantic Council.

O înfrângere a Rusiei în Herson ar fi umilitoare personal pentru Putin și ar provoca și mai multă demoralizare în rândurile trupelor sale epuizate.

Focalizarea geografică a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei se va muta probabil de la est la sud în zilele următoare, pe măsură ce armata ucraineană își intensifică eforturile de eliberare a Hersonului.

Pregătirile pentru o contraofensivă ucraineană majoră în sudul țării au început încă din mai. După săptămâni de progrese minore în zona înconjurătoare, în care forțele ucrainene au eliberat mai mult de cincizeci de localități, acum este din ce în ce mai probabil ca bătălia pentru Herson să înceapă.

O victorie ucraineană ar avea consecințe psihologice și practice enorme pentru ambele părți. Acest lucru ar demonstra publicului internațional că armata ucraineană este mai mult decât capabilă să forțeze Rusia să se retragă din pozițiile defensive bine stabilite și i-ar convinge pe partenerii Kievului să continue să ofere sprijin militar și financiar.

Între timp, o înfrângere la Herson ar fi umilitoare personal pentru președintele rus Vladimir Putin și ar provoca și mai multă demoralizare în rândurile trupelor sale epuizate.

Herson deține cheia ambițiilor rusești în estul Ucraineni

Soarta Hersonului va determina direcția ulterioară a războiului. Fiind singurul centru regional capturat de forțele lui Putin, Herson deține cheia ambițiilor rusești în sudul Ucrainei. Este important ca Moscova să mențină controlul asupra Hersonului pentru a-și atinge obiectivul de a avansa spre Odesa și de a ocupa întreaga coastă a Mării Negre a Ucrainei.

Dacă Kievul va recuceri orașul, Rusia va fi limitată la malul stâng al Ucrainei și se va confrunta cu perspectiva unor noi contraofensive din partea apărătorilor ucraineni pentru a împinge armata lui Putin din sudul țării.

Este puțin probabil ca Ucraina să se arunce într-un atac total asupra Hersonului. În schimb, strategia ucraineană se va concentra probabil pe progrese graduale, localizate și „lovituri chirurgicale” pentru a izola forțele ruse prin oprirea aprovizionării și atacând centrele logistice.

De la începutul lunii iulie, armata ucraineană și-a desfășurat arsenalul în creștere de artilerie cu rază lungă de acțiune și sisteme de rachete HIMARS de precizie pentru a distruge zeci de posturi de comandă rusești și baze de aprovizionare cu muniție în sudul Ucrainei.

Recent, forțele ucrainene au bombardat podurile peste râul Nipru, care servesc drept „colac de salvare” pentru trupele lui Putin din Herson. De atunci, Rusia a lansat o trecere improvizată cu feribotul - asta arată că podul principal de lângă Herson chiar nu mai poate sprijini mișcarea trupelor ruse.

Criză de timp

Discuțiile sunt încă în desfășurare cu privire la pregătirea armatei ucrainene pentru o contraofensivă majoră. Unii analiști internaționali susțin că o pauză mai lungă ar putea asigura mai bine pregătirea suplimentară a noilor recruți și integrarea de noi sisteme de arme. Mulți ucraineni cred, de asemenea, că armata are nevoie de provizii suplimentare semnificative de arme, inclusiv tancuri și avioane, înainte de a putea spera în mod realist să desfășoare operațiuni ofensive de succes. Cu toate acestea, pur și simplu s-ar putea să nu fie timp.

Milioane de ucraineni trăiesc acum sub ocupația rusă, unde se confruntă zilnic cu riscul crimelor de război, inclusiv răpiri, execuții și deportări forțate în Federația Rusă. Având în vedere ororile care au avut loc în teritoriile din nordul Ucrainei eliberate de ocupația rusă, nimeni nu-și face iluzii cu privire la amploarea atrocităților care au loc în prezent în sudul ocupat. Putin a spus clar că poartă un război de anihilare pentru a distruge Ucraina. Fiecare zi suplimentară de ocupație înseamnă mai multă mizerie și suferință.

Pericolul pseudo-referendumurilor

Pregătirile sunt în curs și pentru pseudo-referendumuri în sudul ocupat al Ucrainei. Rusia încearcă să repete pseudo-votul trucat organizat în timpul confiscării militare a Crimeei în primăvara anului 2014 pentru a crea aparența de legitimitate pentru anexarea în continuare a regiunilor sudice ale țării. În timp ce un vot fals este puțin probabil să convingă o audiență internațională sau să schimbe realitățile militare, ar putea înrăutăți semnificativ situația locuitorilor locali, permițând în același timp Moscovei să-și întărească controlul administrativ asupra regiunilor ocupate temporar.

Între timp, armata rusă își întărește activ apărarea în așteptarea viitoarei ofensive a militarilor ucraineni. Numărul de rapoarte despre redistribuirea marilor unități rusești de pe actualul teatru principal de ostilități din estul Ucrainei pe frontul de sud este în creștere. Deși cifrele exacte sunt greu de confirmat, amploarea acestor redistribuiri sugerează că Rusia ar putea planifica să-și lanseze propria ofensivă în direcția Herson. Cu cât Ucraina întârzie mai mult, cu atât ofensiva militară va fi mai dificilă.

Ucraina are nevoie cu disperare de o nouă victorie

Ucraina are nevoie cu disperare de o nouă victorie pentru a revigora efortul militar. Eroismul țării în prima lună de ostilități a stârnit admirație și i-a convins pe liderii occidentali că Ucraina merită un sprijin serios. Cu toate acestea, victoria ucraineană în bătălia de la Kiev a fost urmată de luni de înaintare lentă, dar constantă a Rusiei în est. Pe măsură ce oboseala de război crește și apelurile internaționale pentru o pace de compromis se intensifică, este vital să se demonstreze că Rusia poate fi încă învinsă pe câmpul de luptă.

Oficialii occidentali cred că armata rusă a suferit pierderi uriașe în Ucraina. Potrivit unei evaluări recente a serviciilor de informații americane, peste 75.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina. Armata lui Putin a fost deja forțată să se retragă complet din nordul Ucrainei și din Insula Șerpilor, iar comandanții ruși au încercat oarecum neconvingător să-și salveze reputația prezentând aceste retrageri rușinoase drept „gesturi de bunăvoință”.

Putin nu dă niciun semn că își va relaxa obiectivele militare

În același timp, Putin nu dă niciun semn că își va relaxa obiectivele militare. Dimpotrivă, oficialii de la Kremlin vorbesc acum deschis despre intențiile lor de a ocupa mai mult teritoriu ucrainean și de a răsturna guvernul ucrainean. În iunie, dictatorul rus a comparat invazia sa din Ucraina cu cuceririle imperiale ale lui Petru I și a declarat că se află într-o misiune istorică de a „reda” pământurile rusești. Pierderea Hersonului ar fi o lovitură devastatoare pentru aceste ambiții imperiale și ar dezvălui, de asemenea, limitările din spatele pretențiilor persistente ale Rusiei la statutul de superputere militară.

Viitoarea bătălie de lângă Herson este un eveniment de o importanță internațională fără precedent. Rezultatul acestei bătălii va determina soarta Ucrainei și cursul războiului. Victoria Rusiei ar putea deschide calea pentru capturarea coastei Mării Negre și subjugarea completă a Ucrainei. Dacă Kievul câștigă, ar putea fi începutul sfârșitului pentru visele lui Putin despre un nou imperiu rus.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale