Începe RĂZBOIUL cu Mafia PSD/ALDE? Cioloş: Suntem guvernul zero, dar zero corupţie, zero populism, zero minciună!

Începe RĂZBOIUL cu Mafia PSD/ALDE? Cioloş: Suntem guvernul zero, dar zero corupţie, zero populism, zero minciună!

Începe războiul cu Mafia PSD/ALDE? Premierul Dacian Cioloş a făcut, miercuri, la împlinirea unui an de mandat al Guvernului pe care îl conduce, un scurt bilanţ şi a afirmat că este într-adevăr Guvernul zero, aşa cum este denumit de PSD, dar asta înseamnă ”zero corupţie, zero populism, zero minciună”, cerându-le miniştrilor să-şi îşi facă în perioada următoare propriul bilanţ pe care să-l prezinte public, relatează  News.ro .

”Mâine se împlineşte un an de când am preluat acest mandat şi aş vrea ca fără să facem ceremonii, pentru că nu e cazul, aş vrea totuşi să profităm de această oportunitate şi să ieşim cu toţii să explicăm, să ne facem un prim bilanţ al acestui an şi prefer să îl facem noi că dacă nu, vedeţi - sunt alţii care îl fac şi vin cu bilanţ de genul "Guvernul zero". Trebuie să spunem <<Da, Suntem Guvenul zero corupţie, zero populism, zero minciună>> şi, pornind de aici, să trecem să explicăm câteva lucruri care au fost făcute în acest an, aşa cum am spus la începutul mandatului, nu ne propunem să revoluţionăm România într-un an de zile, dar vom lansa, am spus atunci, câteva reforme câteva domenii cheie”, a declarat premierul Dacian Cioloş la începutul şedinţei de guvern.

Şeful Executivului i-a rugat pe miniştrii Cabinetului său să iasă public cu un bilanţ cu realizările, dar şi cu lucrurile pe care şi le-au propus dar nu au fost încă teminate.

”O să vă rog pe fiecare dintre dumneavoastră, zilele următoare, să ieşiţi public şi să vă faceţi un bilanţ cu realizările, dar şi ceea ce v-aţi propus şi nu aţi reuşit să realizaţi, cu ceea ce a fost început şi nu este încă finalizat. Cred că e important să ne facem şi propria analiză şi să facem şi public, în aşa fel încât cei interesaţi de realitate şi de adevăr, dincolo de populismul probabil inerent unei campanii electorale, să putem discuta şi aşezat despre ceea ce s-a făcut şi despre ceea ce mai rămâne de făcut”, a arătat Cioloş.

Guvernul Cioloş a fost învestit de Parlament pe 17 noiembrie 2015.

Premierul Dacian Ciolos a cerut, miercuri, Ministerului Fondurilor Europene sa explice ca "zero fonduri europene inseamna de fapt circa 6 miliarde de euro care au intrat in tara anul acesta", potrivit Agerpres. La inceputul sedintei de Guvern, Ciolos le-a solicitat ministrilor sa isi faca propriul bilant, la un an de la preluarea guvernarii.

"La Ministerul Fondurilor Europene, va rog sa explicati (...) ca zero fonduri europene inseamna de fapt circa 6 miliarde de euro care au intrat in tara din fonduri europene anul acesta, pe toate programele europene, si cred ca trebuie insistat pe faptul ca, daca pentru perioada 2007-2013 aveam absorbtie 58%, cand am venit, in momentul de fata avem un pic peste 80%", a afirmat Dacian Ciolos.

Premierul i-a cerut si ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, sa tina la curent agricultorii cu plata subventiilor in avans pentru anul urmator: "Chiar daca cu o intarziere, care vine din trecut, am finalizat platile pe anul acesta. (...) Dupa ce ne-am facut temele si sistemul informatic functioneaza, am inceput sa facem si plata in avans - 700 de milioane de euro si sper sa continue pana la suma totala care a fost prevazuta pentru aceasta plata in avans", a spus primul ministru.

De asemenea, Dacian Ciolos le-a cerut ministrilor Anca Dragu (Finante) si Dragos Pislaru (Munca) sa explice in ce fel s-a reflectat cresterea economica inregistrata in acest an in crearea de locuri de munca: "Sa explicati in ce domenii s-au creat acele 154.000 de noi locuri de munca in acest an. Sa explicam si faptul ca cresterea aceasta economica s-a simtit si in buzunarele romanilor, pentru ca salariul mediu a crescut cu aproape 13%."

In plus, premierul i-a rugat pe ministrii Dragos Pislaru (Munca) si Mircea Dumitru (Educatie) sa explice modul in care a investit Guvernul in acest an in combaterea abandonului scolar: "Am decis decontarea integrala a navetei celor peste 125.000 de elevi, (...) am introdus aceste programe pilot - 'Masa calda in scoli', 'Fiecare copil in gradinita' -, programe care si ele contribuie la scaderea abandonului scolar. Si o sa-l rog pe domnul Dumitru sa explice si de ce a fost nevoie sa organizam acel concurs pentru ocuparea posturilor de directori in scoli, concurs care n-a mai fost organizat de ani de zile si de ce e important sa avem management profesionist si in scoli si nu numiri politice."

Prim-ministrul i-a cerut si ministrului Energiei, Victor Grigorescu, sa explice proiectul Strategiei energetice: "Dincolo de reformele care au fost lansate in anumite companii, care au fost capusate in acesti ani, daca ne uitam la modul in care au fost conduse, dar dincolo de asta (...) sa intrati (...) in detaliile textului pe care inteleg ca l-ati pus in dezbatere publica cu Strategia energetica. Am promis la inceputul mandatului ca, dupa studii, analize, consultari cu specialistii din domeniu, vom lasa viitorului Guvern aceasta strategie finalizata (...). Dincolo de strategii si de viziuni macro cu acel program de asistenta financiara, mai contribuim si la reducerea numarului de locuinte, mai ales din zone izolate, fara acces la electricitate. (...) Din cele circa 100.000 de locuinte, (...) care inca n-au electricitate in Romania, pentru circa 10.000 problema va fi rezolvata in perioada imediat urmatoare."

In ceea ce priveste Ministerul Transporturilor, Ciolos l-a rugat pe ministrul Sorin Buse sa explice faptul ca pe cei 300 de kilometri de santiere lucrurile sunt deblocate din punct de vedere administrativ: "Vom fi in situatia de a lasa mostenire viitorului Guvern peste 1.000 de kilometri de proiecte pregatite sau in pregatire."


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”