Început de polemică la Bruxelles asupra postului de comisar ce leagă migraţia de 'modul nostru de viaţă european'

Început de polemică la Bruxelles asupra postului de comisar ce leagă migraţia de 'modul nostru de viaţă european'

Decizia viitoarei şefe a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca problematica migraţiei să fie integrată într-un portofoliu mai larg denumit 'Protejarea modului nostru de viaţă european' a provocat marţi un început de polemică la Bruxelles, relatează AFP.

Grecul Margaritis Schinas, a cărui ţară se află în prima linie a sosirii migranţilor, va fi comisarul european însărcinat cu această agendă şi se va număra de asemenea printre vicepreşedinţii Comisiei Europene care-şi va începe activitatea din 1 noiembrie.

Anunţarea denumirii postului său a provocat marţi nedumerire în sala de presă a Comisiei Europene, curioasă să afle ce se ascunde în spatele acestui titlu.

Denumirile date portofoliilor de vicepreşedinţi sunt toate inspirate din programul politic prezentat în faţa Parlamentului European şi făcut public, a explicat Ursula von der Leyen. ''Modul nostru de viaţă european înseamnă să ne respectăm valorile noastre. Frumuseţea şi demnitatea fiecărei fiinţe umane este una dintre cele mai preţioase valori'', a adăugat ea, presată să explice legătura dintre acest post şi chestiunea migraţiei.

În programul ei, Von der Leyen împarte agenda ''protejării modului nostru de viaţă european'' în mai multe categorii, printre care se numără statul de drept şi securitatea internă, precum şi un punct despre ''frontiere solide şi o nouă abordare în materie de migraţie''.

Unii europarlamentari în opoziţie faţă de Partidul Popular European (PPE) din care face parte Von der Leyen au reacţionat negativ faţă de numele dat acestui portofoliu.

''Sperăm că preşedinta Von der Leyen nu vede o contradicţie între susţinerea refugiaţilor şi valorile europene'', a reacţionat pe Twitter co-preşedinta Verzilor, nemţoaica Ska Keller. ''Este înfricoşător să vedem propus un portofoliu despre ''protejarea modului de viaţă european'' care include migraţia şi protecţia frontierelor'', adaugă Ska Keller.

Colegul ei britanic social-democrat, Claude Moraes, a declarat că va supune atenţiei grupului său politic această ''adevărată problemă'', el afirmând tot pe Twitter că un portofoliu cu un asemenea nume nu poate exista.

Exprimându-se de asemenea pe Twitter, un purtător de cuvânt al ONG-ului Amnesty International, Stefan Simanowitz, consideră că, folosind ''retorica extremei drepte (conform căreia) migranţii ameninţă modul de viaţă european şi legând migraţia de securitate'', denumirea acestui portofoliu ''trimite un mesaj îngrijorător''.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii