„Începutul sfârșitului”/Fostul colonel FSB Igor Ghirkin, previziuni sumbre pentru trupele rusești de pe front

„Începutul sfârșitului”/Fostul colonel FSB Igor Ghirkin, previziuni sumbre pentru trupele rusești de pe front

Livrările de Leopard 2 și Abrams anunțate de Occident reprezintă doar începutul pentru ca Ucraina să formeze o brigadă sau chiar o „armată de tancuri” în următoarele luni, care va pune probleme serioase trupelor invadatoare deoarece mașinile de luptă rusești sunt inferioare celor care vor ajunge în posesia Kievului, consideră fostul comandant al separatiștilor din Donbas, Igor Ghirkin.

Comandantul rus Igor GhirkinFoto: Dmitry Lovetsky / Associated Press / Profimedia Images

Decizia privind transferul masiv de tancuri către Ucraina a fost luată în doar câteva zile și este doar un prim pas, susține fostul ministru al apărării din Republica Populară Donețk, Igor Ghirkin, într-un interviu pentru o publicația rusească, tradus de Dmitri, fondatorul site-ului War Translated.

„Este doar începutul. (...) Având în vedere că Federația Rusă nu a fost capabilă să dea o replică în această privință, cred că livrările ulterioare vor fi regulate. Cred că 30 de tancuri Abrams, precum și câteva zeci de tancuri Leopard pe care le vor furniza alte țări NATO, vor crea în Ucraina o brigadă de tancuri destul de puternică, cu arme moderne, asigurarea de piese de schimb, combustibil și echipaje instruite în Occident în două luni. Și, cred că, trupele noastre, din păcate, nu se vor descurca bine în luptele cu această brigadă", a spus Ghirkin.

Fostul ofițer FSB crede că Ucraina nu va putea învinge Rusia „doar cu ajutorul acestor zeci de tancuri", dar este foarte posibil să provoace pagube serioase și să câștige unele bătălii cu ajutorul lor.

„Din nefericire, vehiculele blindate inamice, care cel mai probabil vor fi predate într-o stare bună, sunt superioare în multe privințe echipamentelor pe care le au în prezent trupele noastre", a declarat Ghirkin.

Tancurile T-14 Armata, „o creație folclorică”

În opinia sa, tancurile rusești moderne „pot avea doar un succes relativ" împotriva tancurilor Abrams și Leopard 2, amintind de tancurile noi promise de conducerea armatei ruse, tancurile T-14 Armata.

„Iar acele tancuri pe care am plănuit să le trimitem, așa-zisele T-14 Armata, pur și simplu nu sunt produse aici. Ele au rămas creații folclorice ale Ministerului Apărării, în ciuda a zece ani și a multor bani cheltuiți pentru dezvoltarea lor", a adăugat fostul șef al Ministerului Apărării din RPD.

Rusia s-a pregătit pentru a trimite la luptă în Ucraina un număr mic de tancuri T-14, dar forțele ruse încă sunt reticente în ceea ce privește capacitățile acestui model, a afirmat ministerul britanic al apărării în evaluarea de miercuri dimineață.

Nu este clar ce aspecte exacte ale vehiculelor au determinat această reacție, dar în ultimii trei ani, oficialii ruși au afirmat public că există probleme cu motorul și sistemele de imagistică termică ale T-14.

În 2021, ministrul apărării Serghei Șoigu a descris producția planificată pentru 2022 ca fiind doar un lot „experimental-industrial".

Rusia trimite pe front tancuri scoase din uz din perioada sovietică

Igor Ghirkin crede Ucraina va fi capabilă să ajungă la granițele din 2013, înainte ca Rusia să anexe ilegal Crimeea, dacă va primi tot ajutorul pe care îl cere aliaților occidentalili, formând „o întreagă armată de tancuri”

„Va fi extrem de dificil pentru trupele noastre să se lupte cu ei, mai ales având în vedere că tancurile T-62 au plecat deja pe front din rezervă, care au fost scoase din uz nu numai în Federația Rusă, ci chiar și în URSS cu mult timp în urmă", a subliniat fostul conducător al separatiștilor din Donbas.

Fostul șef al Ministerului Apărării din RPD a sugerat că, în ciuda complexității echipamentelor occidentale, o bună parte a militarilor ucraineni ar putea fi antrenată să le folosească în două luni de pregătire intensivă.

Iar dacă aliații nu vor reuși acest lucru, „mercenarii străini vor fi atrași să pentru operaționalizarea tancurile și vor fi acoperite zonele în care se dau cele mai intense lupte", a conchis Ghirkin.

Cine este Igor Ghirkin

Ghirkin, poreclit „Strelkov” („trăgător” în limba rusă), era unul dintre principalii comandanţi ai separatiştilor pro-ruși la începutul războiului cu armata ucraineană în Donbas, după anexarea Crimeii, şi probabil cel mai mediatizat comandant al acestora la acea vreme.

Înainte de a prelua comanda trupelor separatiste din Donbas, Ghirkin a jucat un rol important în planificarea anexării Crimeei și organizarea notoriilor „omuleți verzi” ai Rusiei, el fiind la momentul respectiv un ofițer al FSB, principalul serviciu de informații de la Moscova.

Ghirkin a fost acuzat de terorism în Ucraina și vizat de sancțiuni ale Uniunii Europene din cauza rolului său în aceste activități.

După declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie, el s-a remarcat datorită criticilor puternice aduse ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu și analizelor privind evoluția de pe front.

O instanță olandeză l-a condamnat în noiembrie pe Igor Ghirkin la închisoare pe viață pentru doborârea avionului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa