Închiderea firmelor fără protejarea angajaților este ''un păcat foarte grav'', spune papa Francisc

Închiderea firmelor fără protejarea angajaților este ''un păcat foarte grav'', spune papa Francisc

Managerii care lichidează afaceri, închid fabrici sau restructurează firme fără să ia pe deplin în considerare impactul asupra angajaților și al familiilor acestora comit un "păcat foarte grav", a spus miercuri papa Francisc.

Adresându-se zecilor de mii de oameni adunați în Piața Sf. Petru pentru audiența sa săptămânală, Francisc s-a abătut de la textul său după ce a menționat că a fost îngrijorat cu privire la modul în care ar putea fi afectate familiile celor aflați într-un conflict de muncă la postul de televiziune Sky Italia, subliniind că este preocupat de această problemă care există în multe țări.

"Munca ne dă demnitate. Cei care sunt responsabili pentru oameni, managerii, sunt obligați să facă totul, astfel încât fiecare femeie și fiecare bărbat să poată lucra și astfel să poată merge cu capul sus, să-i privească pe ceilalți în față cu demnitate", a arătat Suveranul Pontif, care a adăugat: "Cei care, pentru scheme economice sau pentru afaceri care nu sunt pe deplin transparente, închid fabrici, închid întreprinderi și iau oamenilor locul de muncă, acele persoane comit un păcat foarte grav", după cum citează Reuters.

Francisc a apărat cu fermitate drepturile muncitorilor de când a devenit liderul a 1,2 miliarde de romano-catolici din întreaga lume cu patru cu ani în urmă.

Ca și în alte țări, și în Italia au fost închise companii și fabrici a căror producție a fost mutată în străinătate pentru a profita de costuri salariale mai scăzute sau ca rezultat al restructurărilor și fuziunilor.

Postul de televiziune Sky Italia a fost afectat de greve ale angajaților care s-au opus planurilor de mutare a majorității operațiunilor companiei de la Roma la Milano, ceea ce, potrivit sindicatelor, ar putea duce la sute de reduceri de locuri de muncă și transferuri forțate.

Într-un alt caz care a reținut atenția ziarelor italiene, până la 2.000 de persoane își pot pierde locurile de muncă în cadrul unor restructurări la compania aeriană Alitalia, care a înregistrat pierderi și al cărei eșec de a se apăra de concurența low-cost este pus în mare parte pe seama a zeci de ani de management defectuos.

Spectrul pierderii locului de muncă în aceste cazuri și în altele a fost exacerbat de teama de șomaj pe termen lung pentru cei afectați. Rata șomajului din Italia se situează la circa 12 la sută și șomajul în rândul tinerilor este de aproape 40 la sută.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...