Închisoare de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi pentru fapte de fraudă la TVA

Închisoare de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi pentru fapte de fraudă la TVA

Pe agenda ședinței de miercuri a Guvernului este înscris un proiect pentru completarea Legii privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, introducând pedeapsa cu închisoarea în cazul unor scheme frauduloase, care diminuează cu cel puțin 10.000.000 de euro bugetul UE.

Guvernul are pe agendă un proiect pentru modificarea

Potrivit expunerii de motive a proiectului, actul normativ are rolul de a corecta o transpunere a Directivei (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, pentru respectarea articolelor 2 și 3 din Directivă.

Ce prevede actul normativ:

Astfel, documentul arată că „se impune luarea măsurilor necesare pentru punerea legislației naționale în acord cu prevederile art. 3 alin.(2) lit. d) pct. (i), (ii) și (iii) din Directiva (UE) 2017/1371. De asemenea, trebuie avute în vedere și prevederile art.5, alin.(2) din Directivă, conform cărora tentativa de a săvârși faptele se pedepsește”.

De asemenea, inițiatorii mai arată că, „pentru transpunerea completă a acestor dispoziții și în spiritul prevederilor art.2, alin.(2) din Directivă, se propune completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale cu un nou articol, art.91, având următorul cuprins:

(1) - Constituie infracțiune si se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitării unor drepturi, orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puțin 10.000.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, a resurselor bugetului Uniunii Europene prin:

a) utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA;

b) nedivulgarea de informații privind TVA atunci când aceste informații trebuie divulgate potrivit legii;

c) prezentarea de declarații corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.

(2) - Tentativa la infracțiunea prevăzută la alin. (1) se pedepsește”.

Proiectul de lege este semnat de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…