Închisoarea Guantanamo va rămâne deschisă timp de cel puţin 25 de ani (amiral american)

Închisoarea Guantanamo va rămâne deschisă timp de cel puţin 25 de ani (amiral american)

Închisoarea Guantanamo se pregăteşte să rămână deschisă timp de cel puţin 25 de ani, a indicat marţi amiralul John Ring, care conduce acest centru de detenţie controversat, transmite AFP.

Trebuie "să ne asigurăm că infrastructura noastră poate dura 25 de ani", a declarat câtorva jurnalişti amiralul Ring, comandantul forţei operaţionale interarme care administrează închisoarea.

Ca urmare a unui decret al preşedintelui Donald Trump privind menţinerea închisorii, "ni s-a spus că vom fi aici timp de 25 de ani sau mai mult", a adăugat acesta, în cursul uneia din vizitele de presă organizate regulat de armata SUA în această enclavă americană pentru a arăta îngrijirea acordată deţinuţilor.

Trump a decis la finalul lui ianuarie să păstreze deschisă Guantanamo, punând capăt complet tentativelor repetate şi în final zadarnice ale predecesorului său Barack Obama de a închide acest centru de detenţie criticat de apărătorii drepturilor omului.

Preşedintele american a semnat atunci un ordin pentru Pentagon în vederea menţinerii închisorii din Guantanamo Bay.

La puţin timp după aceasta, "Pentagonul ne-a trimis un memo: fiţi gata să rămâneţi deschişi timp de 25 de ani sau mai mult", a precizat amiralul Ring pentru AFP.

La Guantanamo sunt încă închişi 40 de deţinuţi, cu vârsta între 37 şi 71 de ani. Yemenitul Ali Hamza Ahmad al-Bahlul, un locotenent al lui Osama bin Laden, a fost condamnat la detenţie pe viaţă, un altul îşi aşteaptă sentinţa, ce va fi pronunţată în vara anului viitor, iar alţi 26 de deţinuţi sunt consideraţi prea periculoşi pentru a fi eliberaţi.

Trump a intenţionat de asemenea să trimită la Guantanamo jihadiştii străini capturaţi în Siria sau în Irak, dar amiralul Ring a indicat că nu a primit până acum instrucţiuni în acest sens. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)

 

Sursa foto: military.com

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

3 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

4 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…

5 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…