Incident americano-chinez în Marea Chinei de Sud (Pentagon)

Incident americano-chinez în Marea Chinei de Sud (Pentagon)

Două avioane de vânătoare chineze s-au apropiat marți în mod "periculos" de un avion de recunoaștere american în Marea Chinei de Sud, a făcut cunoscut miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de AFP.

Incidentul a avut loc în "spațiul aerian internațional", în timpul unei "patrulări de rutină" a avionului american, a precizat maiorul Jamie Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Ministerul american al Apărării utilizează "canalele diplomatice și militare corespunzătoare" pentru a reacționa la incident, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Statele Unite și China se opun în chestiunea Mării Chinei de Sud, o zonă strategică pentru comerțul mondial.

Beijingul revendică aproape în întregime Marea Chinei de Sud, ignorând revendicările altor țări ca Vietnamul, Filipinele, Malaezia și Brunei.

SUA evită să se implice în chestiunile legate de suveranitate, dar consideră că ele trebuie rezolvate pe cale diplomatică, și nu prin politica faptului împlinit dusă de China.

Washingtonul a efectuat în repetate rânduri operațiuni de "libertate a navigației" în regiune pentru a atrage atenția că resping revendicările de suveranitate ale Beijingului.

Pentru a-și sprijini revendicările, China a efectuat recent imense operațiuni de rambleiere a insulițelor Arhipelagului Spratly, unele cu puțin ieșite de sub apă.

China pretinde să fie considerate apele sale teritoriale și spațiul său aerian zona de 12 mile din jurul acestor construcții, mai scrie AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…