Incident în apele internaționale: Scafandri australieni, răniți de impulsurile unui sonar de pe o navă de război chineză

Incident în apele internaționale: Scafandri australieni, răniți de impulsurile unui sonar de pe o navă de război chineză

Mai mulți scafandri navalii australieni au fost răniți după o confruntare cu o navă de război chineză considerată de oficiali „nesigură și neprofesionistă” .

Un ditrugător chinez nu a respectat semnalele navei autraliene FOTO Igor Grochev / Shutterstock

Viceprim-ministrul australian, Richard Marles, a declarat sâmbătă că guvernul australian a exprimat „îngrijorări serioase” oficialilor chinezi după un incident în care au fost implicate, marți, HMAS Toowoomba și un distrugător al Armatei de Eliberare a Poporului-Navy (PLA-N).

Nava Toowoomba se afla în apele internaționale din zona economică exclusivă a Japoniei, unde lucra pentru a aplica sancțiunile ONU, și era în drum spre o vizită programată în port când niște plase de pescuit s-au încurcat în jurul elicei. Nava s-a oprit astfel încât scafandrii navalii să poată înlătura plasele, iar echipajul a comunicat intervenția canalele maritime obișnuite, a declarat Marles într-o declarație, citată de The Guardian .

În timpul operațiunii de scufundare avea loc, distrugătorul chinez PLA-N DDG-139 s-a îndreptat spre Toowoomba, ceea ce a determinat echipajul să anunțe din nou că o scufundare era în curs și să ceară navei de război să rămână la distanță. Nava chineză a recunoscut mesajul, dar s-a apropiat și mai mult, a activat sonarul montat pe chilă, punând în pericol siguranța scafandrilor, a declarat Marles.

Scafandrii, care au fost evaluați după ce au ieșit la suprafață, au suferit răni minore, probabil din cauza faptului că au fost supuși impulsurilor sonarului, a spus el.

Aceasta este o conduită nesigură și neprofesionistă”, a declarat Marles. „Siguranța și bunăstarea personalului din Forța de Apărare Australiană continuă să fie prioritatea noastră supremă. Australia se așteaptă ca toate țările, inclusiv China, să își opereze forțele militare într-un mod profesionist și sigur.

Forțele armate australiene desfășoară de zeci de ani operațiuni de supraveghere în regiune și o face în conformitate cu dreptul internațional, a spus Marles.

Scafandrii expuși la niveluri ridicate de sunet subacvatic pot suferi de amețeli, deteriorări ale auzului sau leziuni la alte organe, în funcție de frecvența și intensitatea sunetului, potrivit Comitetului Consultativ Medical de Scufundare din Marea Britanie.

Incidentul vine în contextul în care relațiile dintre Australia și China se stabilizează după întâlnirile recente dintre Anthony Albanese și Xi Jinping și după relaxarea de către China a sancțiunilor comerciale punitive asupra exporturilor australiene. Sâmbătă, Albanese a declarat că a asistat la o „discuție caldă” între președintele SUA, Joe Biden, și Xi în timpul summitului APEC din San Francisco, mai scrie sursa citată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat